Primăria Dagâța din județul Iași organizează o licitație pentru prinderea câinilor fără stăpân. Valoarea proiectului: 114.100 de lei
Primăria Dagâța din județul Iași a lansat o licitație pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Licitația publicată pe SEAP are o valoare de 114.100 de lei + TVA. Ofertanții trebuie să inventarieze populația de câini fără stăpân, să găsească zonele în care animalele stau și să le prindă.
Problemă câinilor fără stăpâni este regăsită în mai toate localitățile din județul Iași. De exemplu, autoritățile municipiul Iași au prins mai multe haite de câini fără stăpân. Nu de puține ori animalele au devenit violente cu trecătorii. În acest sens aducem aminte asupra că în urmă cu doar doi ani o femeie a fost sfâșiată de câini în localitatea Vișan de lângă municipiu.
Primăria Dagâța din județul Iași organizează o licitație pentru prinderea câinilor fără stăpân
Comuna Dagâța a implementat un set de măsuri bine structurate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, care se desfășoară pe domeniul public și privat. Capturarea câinilor are loc într-o ordine specifică, având prioritate câinii care circulă liber în preajma instituțiilor precum școli, grădinițe și locuri de joacă, urmată de cei din alte locuri publice și zonele periferice.
Activitățile principale includ identificarea habitatelor unde trăiesc câinii fără stăpân, estimarea populației canine și evaluarea caracteristicilor acesteia. Autoritățile stabilesc un plan de acțiune pentru prinderea câinilor, bazat pe un grafic săptămânal sau lunar, care poate fi modificat în funcție de urgențe.
Operatorul însărcinat cu această activitate are responsabilitatea de a acționa prompt, în special în cazurile câinilor agresivi sau periculoși. Capturarea acestora se face cu echipamente adecvate, în conformitate cu normele legale, și este interzisă aplicarea unui tratament brutal. De asemenea, este strict interzisă utilizarea armelor pentru capturarea cățeilor sau câinilor neagresivi.
Transportul câinilor capturati se realizează în condiții specifice, pentru a asigura siguranța acestora. Vehiculele folosite trebuie să fie ventilate, marcate corespunzător și dotate cu cuști individuale. De asemenea, după fiecare transport de cadavre, vehiculele sunt supuse dezinfectării.
Câinii care nu vor fi adoptați vor fi eutanasiați
Câinii capturați sunt cazați în adăposturi pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. Aceștia sunt triați și îngrijiți corespunzător, hrănindu-se conform standardelor sanitar-veterinare. Curățenia și dezinfectarea adăposturilor se fac zilnic, asigurându-se condiții optime de igienă pentru animalele cazate.
În ceea ce privește revendicarea și adopția câinilor, acestea sunt posibile în primele 7 zile lucrătoare de la capturare. După acest termen, câinii pot fi adoptați sau adoptați la distanță. În cazul în care câinii nu sunt revendicați sau adoptați, după 14 zile aceștia pot fi eutanasiați conform legislației în vigoare, într-un mod uman și sub supravegherea unui medic veterinar. Recent, referitor la eutanasierea câinilor a fost un întreg scandal. Vă aducem aminte faptul că 60 de câini au fost eutanasiați în Târgu Jiu. Decizia oficialilor a stârnit un val de reacții negative din partea populației existând și proteste în acest sens.
Sterilizarea câinilor revendicați sau adoptați este obligatorie, această măsură fiind una dintre cele menite să prevină înmulțirea necontrolată a populației canine fără stăpân. În altă ordine de idei trebuie să menționăm faptul că autoritățile locale au arătat faptul că tot mai mulți câini fără stăpân migrează, din localitățile limitrofe, spre municipiul Iași unde au mai multe șanse se supraviețuire.
Comuna Dagâța desfășoară și campanii de informare pentru cetățeni, prin care se promovează adopția și revendicarea câinilor, iar licitația pentru prinderea câinilor fără stăpân are o valoare totală de 114.100 de lei fără TVA.