Primar interimar într-o comună din județul Iași, acum paznic în aceeași instituție! Concurs trucat pentru tovarășul conducătorului de la PSD – FOTO

de: Ciprian BOARU
02:00, 29 apr. 2023

Primarul comunei Sirețel, Gelu Șpaiuc, a aranjat un concurs pentru prietenul lui din PSD, care este și consilier local în localitate. Alesul local a ales să renunțe la funcția actuală, remunerată cu nici 500 de lei lunar, și să devină paznic cu 4.000 de lei/lună, plus sporuri. A avut un singur contracandidat, dar cu greu a trecut de proba scrisă. Chiar și așa, postul l-a primit. Acum doi ani, Dulgheru a avut și atribuții de primar pentru 2 săptămâni

În Primăria comunei Sirețel, județul Iași, condusă de primarul Gelu Șpaiuc, de la PSD, și de viceprimarul Doina Șpaiuc, soția acestuia, orice funcție publică este negociată. Sub aparenta legalitate a unui concurs public, posturile sunt oferite cu dedicație, cum este și poziția de simplu portar. La prima vedere, postul nu pare să fie atractiv, dar remunerația de 4.000 de lei pe lună, plus sporuri, poate fi o opțiune până și pentru candidații din mediul urban.

„Primăria comunei Sirețel, județul Iași, organizează un concurs pentru ocuparea unui post vacant, în regim contractual, cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată, de muncitor calificat, cu un program normal de lucru, 8h/zi, adică 40h/săptămână, cu atribuții de paznic în cadrul Compartimentului administrativ gospodăresc din cadrul aparatului specialitate al primarului comunei Sirețel”, se arată în anunțul de concurs.

La un moment dat, nevasta primarului a fost în centrul unui scandal chiar în sediul instituției, pentru că nu a vrut să elibereze o simplă adeverință.

Mâna dreaptă a primarului a trecut de proba scrisă la limită

Până pe data de 12.04.2023 au fost depuse mai multe dosare de candidatură, dar după selecție au rămas în cursă Gabriel Dulgheru și Andrei Mancaș. La proba scrisă, de pe data 26.04.2023, Gabriel Dulgheru a fost admis cu 56,3 puncte dintr-un total de 100, iar Andrei Mancaș a fost respins cu un 31,3 puncte. În cursul zilei de ieri, 28.04.2023, Gabriel Dulgheru a susținut și interviul, în urma căruia a obținut 70 de puncte și a fost declarat angajat pe postul de paznic.

De precizat că, până la data concursului, Gabriel Dulgheru ocupa funcția de consilier local după ce a fost pus pe listele PSD la alegerile locale din 2020. Mai mult, în 2021, timp de 2 săptămâni a avut și atribuții de primar, perioadă în care soții Șpaiuc se aflau în carantină după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19. Gabriel Dulgheru este cunoscut ca mâna dreaptă a primarului. Din calitatea de consilier local nu primea o indemnizație mai mare de 500 de lei pe lună. Postul de paznic ar trebui să fie unul relaxant pentru Gabriel Dulgheru, mai ales că se află în grațiile primarului Șpaiuc.

Conform declarației de avere, depusă în calitate de consilier local, Gabriel Dulgheru deține, în Sirețel, 2 hectare de teren agricol și o casă de 60 mp. Primarul Gelu Șpaiuc este cunoscut pentru modul în care își tratează angajații considerați incomozi.

Contracandidatul Andrei Mancaș: „Nu aș fi avut viață în primărie”

Andrei Mancaș, candidatul respins la concursul pentru postul de paznic, a precizat pentru BZI că toată primăria știa că ușile erau deja deschise pentru Gabriel Dulgheru.

„S-au înscris la concurs vreo 5-6, dar la final am rămas doar noi doi. Au spus că va veni o comisie de la Iași, dar până la urmă au venit cei din primărie. De când am depus dosarul, m-au șicanat. Eu aveam un CV de mână, mi-au spus că trebuie să-mi fac CV în format Europass. Eu nu știam să-l fac. A trebuit să mă duc la Pașcani să-l fac, am cheltuit alți bani. Eu am școală de pază și ordine din 2009, am atestat, tot ce trebuie.

Concursul a mai fost organizat în octombrie 2022, dar Dulgheru nu a avea atestat. Au așteptat să facă școala. După ce a terminat-o recent, a putut să vină la concurs. Cum să-mi pună nota 3? Știam răspunsurile pe de rost, am scris 4 pagini. Nu aveam cum să nu știu ce să scriu. Mi-a picat definiția accidentului de muncă, ce atribuții are paznicul și ce faci în caz de incendiu. Cum să nu știu? Nu am făcut contestație. Dacă ar fi fost admis și aș fi câștigat nu aș fi avut viață în primărie. Ca paznic trebuie să stai doar în primărie”, a precizat Andrei Mancaș.

Contactat de reporterii BZI, Gabriel Dulgheru a refuzat să comenteze modul în care a câștigat concursul, iar primarul Gelu Șpaiuc nu a răspuns apelurilor telefonice repetate.