Prima zi liberă din noul an școlar se apropie! Ziua Educației va fi în cursul săptămânii
Ziua Internațională a Educației, sărbătorită pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri. Ziua liberă pentru profesori și elevi este cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs care este structurat pe module de învățare. Astfel, elevii mai au de așteptat puțin până se pot bucura de prima zi liberă din anul școlar 2022-2023
Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior”, din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.
Organizarea noului an școlar este pe module, fiind eliminată denumirea de „semestre”. Acesta va fi împărțit în 5 module de învățare care vor alterna cu 5 vacanțe. Spre deosebire de anii trecuți, când doar preșcolarii și elevii din clasele primare intrau în vacanța de toamnă, acum toți se vor bucura de aceasta. O nouă vacanță este cea din luna februarie care este decisă de fiecare inspectorat școlar.
Prima zi liberă din noul an școlar se apropie
Anul acesta, aproximativ 120.000 de elevi s-au întors în bănci, fiind prima dată în istoria recentă a școlii românești când debutul este atât de devreme. Cu toate acestea, mai este puțin până la prima zi liberă din acest an care este programată pe data de 5 octombrie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Educației.
Încă din 1994, ziua de 5 octombrie marchează Ziua Internaţională a Educaţiei, un motiv de sărbătoare în şcoli. Conform unui articol din contractul colectiv de muncă al profesorilor, aceasta este zi liberă legală pentru cadrele didactice.
Nu doar pe 5 octombrie este sărbătorită ziua cadrelor didactice, ci şi pe 5 iunie, când e Ziua Învăţătorului.
În România, pe 9 octombrie 2007, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Învăţătorului pe data de 5 iunie a fiecărui an. Aceasta provine de la ziua de naştere a profesorului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc.
Calendarul anului școlar 2022-2023
Amintim că prima vacanță, cea de toamnă, va avea loc în ultima săptămână din luna octombrie, respectiv 24-30 octombrie. Apoi urmează încă trei zile, pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei), pe 1 decembrie, de Marea Unire, și pe 2 decembrie.
Vacanța de iarnă începe pe 23 decembrie și se termină pe 8 ianuarie. O nouă vacanță, intitulată „vacanța de schi”, va avea loc în perioada 20-26 februarie 2023, urmând ca ultima să fie în aprilie, între 7 și 18.
Absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a vor încheia anul școlar pe 2 și pe 9 iunie, pe când restul elevilor vor termina pe 16 iunie 2023.
Astfel, atât elevii claselor terminale, cât și ceilalți tineri vor avea 33 de zile de vacanță sau zile libere de la stat.