Prima tranșă de bani din PNRR, virați astăzi. Circa 1,8 miliarde de euro, trimiși de Comisia Europeană României
Prima tranșă din pre-finanțarea aferentă PNRR, de circa 1,8 miliarde euro, corespunzătoare părții de granturi, ar urma să fie virată României joi de Comisia Europeană. Este prima parte din suma granturilor – vor fi 14,2 miliarde euro, total granturi până în 2026.
Acordul de finanțare între România și Comisia Europeană, necesar pentru a primi această primă pre-finanțare, potrivit știripesurse, a fost semnat de ministrul interimar al Fondurilor Europene, Florin Cîțu, chiar în ultima zi a mandatului fostului guvern.
Tranșa a doua a pre-finanțării, de circa 1,94 miliarde euro (aferentă celor 14,9 miliarde euro care reprezintă partea de împrumuturi din PNRR) va intra la Ministerul de Finanțe în decembrie. Pentru această a doua tranșă, noul ministru de finanțe Adrian Câciu a semnat acordul de împrumut vineri, 26 noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.
Fondurile totale alocate prin PNRR, în total – 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde euro.
Sumele din PNRR vor fi disponibilizate în zece rate
Banii vor fi disponibilizaţi în nu mai puţin de zece rate, în baza îndeplinirii de către partea română a ţintelor regăsite în reformele şi investiţiile asociate împrumutului. Mai mult decât atât, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanţare de 13 la sută din împrumut (circa 1,94 miliarde de euro), după intrarea în vigoare a Acordului.
„Am făcut un pas important pentru că România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele şi investiţiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanţelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor şi a ţintelor şi întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Câte miliarde de euro sunt sub formă de grant
Conform sursei citate, perioada de disponibilitate a împrumutului este dată de 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de trei decenii de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de zece ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.
Reamintim faptul că România beneficiază prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.