Prima teză de doctorat cu susținere în fizic, după doi ani de pandemie, la USV Iași

de: BZI.ro
14:12, 27 ian. 2022

După doi ani de online, la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iași va fi susținută prima teză de doctorat cu prezența fizică a întregii comisii. Astfel, mâine, 28 ianuarie 2022, doctoranda Roxana Hangan-Istrate își va susține teza de doctorat cu titlul „Posibilități de utilizare a unor specii legumicole cu întrebuințări multiple în conceptul grădinilor urbane și periurbane”. Din comisia de doctorat fac parte prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea, în calitate de președinte și Director CSUD, prof. univ. dr. Neculai Munteanu de la USV Iași, prof. univ. dr. Maria Cantor de la USAMV Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Viorica Lagunoschi-Luchian de la USAMV București – în calitate de referenți oficiali și prof. univ. dr. Vasile Stoleru de la USV Iași în calitate de conducător de doctorat.

„Studiile și cercetările efectuate pentru realizarea tezei de doctorat au decurs în perioada 2017-2021, în domeniul experimental Ferma „V. Adamachi” și în laboratorul disciplinei de Legumicultură, de la Facultatea de Horticultură din Iași. Printre concluziile referitoare la costurile de înființare a unei grădini legumicole pot spune că diferă în funcție de modul de proiectare al acesteia, cât și de materialele necesare pentru înființare. Straturile cu înălțime de 40 cm vor avea costuri mai ridicate, deoarece este necesar de un volum mai mare de materiale de construcție și de substrat. Costurile scad sau cresc direct proporțional cu înălțimea straturilor. Avantajul folosirii modulilor sau a straturilor modulare este faptul că pot fi combinați într-o varietate de moduri pentru a crea o amenajare practică, versatilă și ușor de întreținut. Pot fi folosiți atât pe teren drept cât și pe teren în pantă”, a transmis drd. Roxana Hangan-Istrate.

Tânăra cercetătoare mai susține că formarea de straturi înălțate prezintă o multitudine de avantaje, dintre care amintim încălzirea substratului timpuriu (comparativ cu stratul clasic), posibilitatea plantării mai multor plante pe aceeași suprafață, întreținerea minimă și facilă, producția de legume pentru consum familial și nu în ultimul rând decorul oferit.

De asemenea, o grădină de legume poate fi decorativă, fiind ușor de integrat în amenajarea de ansamblu a unei grădini private de dimensiuni mici.