Prima mamografie: cum sa te pregatesti si la ce sa te astepti
Prima mamografie s-ar putea sa te streseze foarte mult sau nu, depinde de povestile pe care le-ai auzit. Dincolo de disconfortul resimtit trebuie sa stiti ca aceasta investigatie poate salva vieti. Mamografia este recomandata, de regula, femeilor trecute de 40 de ani. La ce trebuie sa te astepti atunci cand ti-ai programat o astfel de investigatie, descopera in randurile de mai jos.
Pregatirea pentru prima mamografie poate fi un pic infricosatoare. S-ar putea sa-ti imaginezi o masina care iti aplatizeaza sanii ca o clatita – si, sa o intelegem, asta nu este o imagine deloc distractiva. „Toata lumea stie pe cineva care a facut o mamografie si exista intotdeauna povesti de groaza”, spune Jenny Ton, tehnician specialist in mamografie la Cedars-Sinai. „Tot ce ai auzit sunt lucruri rele”.
Dar adevarul este ca mamografia salveaza vieti este ceva ce ar trebui facut de femeile de 40 de ani. Cu ajutorul mamografiei poate fi depistat un cancer de san in faza incipienta. Iar asta inseamna sansa la un tratament cu o rata mult mai mare de reusita. Dupa varsta de 40 de ani, femeilor li se recomanda aceasta investigatie cu o anumita frecventa, in functie de riscul de cancer. Vestea buna este ca, cu un pic de pregatire, prima mamografie poate fi mult mai putin stresanta.
Prima mamografie: cum se desfasoara
Mamografia este o metoda radiologica de investigare a sanatatii sanului, cu doze reduse de raze X. Poate ajuta medicii sa detecteze anomalii, cum ar fi tumori care sunt prea mici pentru a fi simtite. Cercetarile au aratat ca mamografiile anuale pot ajuta la detectarea cancerului in faza incipienta. Cu cat o tumora maligna este depistata in faza de inceput, cu atat tratamentul are sanse mai mari de vindecare. „Mamografia este un instrument de detectare timpurie. Daca gasim ceva, de obicei este in stadii incipiente si ajuta sa le oferim pacientilor cele mai bune rezultate”, spune Jenny.
Daca v-ati programat pentru prima mamografie din viata dvs. trebuie sa stiti cateva lucruri. Cand ajungeti, va trebui sa va dezbracati de la talie in sus si vi se va da o camasa. Este important sa nu va parfumati, sa nu folositi pe piele lotiuni, uleiuri, creme sau deodorante in ziua examinarii. Asta pentru ca astfel de de produse vor interfera cu mamograful.
In timpul investigatiei, tu si un tehnician instruit veti fi singuri in sala de examinare. Pe rand, fiecare san va fi pozitionat intre 2 placi care vor aplica presiune in timp ce vor lua imagini cu raze X. Vor fi colectate mai multe imagini, din diferite pozitii.
Cat de dureroasa este mamografia
„Poate fi incomod, dar trebuie sa aplicam presiunea pentru a raspandi tesutul, astfel incat sa obtinem o imagine mai clara a tesutului mamar. Cu cat se aplica mai multa presiune, cu atat va fi nevoie de mai putina radiatie pentru a obtine o imagine optima”, sustine tehnicianul.
Jenny spune ca aceasta este partea cea mai importanta, dar este si partea pe care pacientii o tem cel mai mult. „Reactia este de obicei de tensionare. Dar, daca anticipezi durerea, te vei incorda si muschiul tau va lupta cu masina”, spune ea. „Cu cat esti mai relaxata, cu atat este mai usor sa tolerezi presiunea”.
Intregul examen va dura aproximativ 10 minute. „Cand terminam, de obicei, pacientii imi spun ca nu a fost atat de rau cum si-au imaginat”, spune Jenny.
Daca medicul dumneavoastra a comandat o mamografie de diagnostic din cauza unor simptome modificate, un radiolog va examina scanarile in timp ce sunteti acolo. Pot fi solicitate imagini suplimentare, precum o ecografie. Daca medicul dumneavoastra a comandat o mamografie de screening sau aveti nevoie de imagini suplimentare, un radiolog va va citi scanarile si va trimite un raport medicului dvs.
Este important sa ne amintim ca nu este neobisnuit sa obtinem rezultate care sa indice leziuni suspecte. Adesea, acestea sunt benigne si ar putea fi cauzate de tesutul mamar dens sau de chisturi. In timp ce gandul de a face prima mamografie poate parea descurajant, adu-ti aminte cat de importanta este preventia cancerului mamar.