Prima ieșeancă, scoasă din izolare de judecători! Un magistrat din Iași răstoarnă toate calculele Guvernului în plină pandemie de COVID-19! Hotărâre a Direcției de Sănătate Publică, anulată în instanță! (Exclusiv)
Măsura izolării unei ieșence a fost anulată în premieră de către judecători! Hotărârile Direcției de Sănătate Publică pot fi contestate în Justiție! La finele săptămânii trecute, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis cererea formulată de Sînica T. În ce situații pot impune izolarea reprezentanții DSP
Sentință cutremurătoare, în timp de pandemie cu COVID-19! Măsura izolării unei ieșence a fost anulată de către judecători! Astfel, la finele săptămânii trecute, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis cererea făcută de Sînica T.
„Instanța admite contestația formulată de contestatoarea Sînica T., în contradictoriu cu intimata Direcția de Sănătate Publică Iași, împotriva Deciziei din 10 septembrie 2020. Anulează decizia DSP Iași. Executorie”, au menționat judecătorii.
Chiar dacă decizia este executorie, aceasta nu e definitivă. Astfel, hotărârea poate fi contestată.
O ieșeancă a contestat decizia Direcției de Sănătate Publică, de a fi izolată
Sâmbătă, o ieșeancă, Sînica T., a depus contestația la Judecătorie. Mai exact, aceasta a contestat hotărârea luată de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, de a fi izolată.
Astfel de solicitări sunt analizate de judecători în regim de urgență, astfel că magistrații au luat o decizie chiar la primul termen. Practic, ieșeanca nu a dorit să fie izolată la domiciliu pe un termen de 14 zile.
Când este luată măsura izolării de către cei de la Direcția de Sănătate Publică
Odată cu apariția pandemiei de COVID-19, autoritățile române au fost nevoite să schimbe legislația. Din acest motiv, au fost emise mai multe prevederi referitoare la combaterea răspândirii noului coronavirus. Una dintre măsurile legale este obligativitatea de a sta în izolare pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi contacții direcți ai unui pacient confirmat cu COVID-19.
În plus, izolarea este impusă de autorități pentru o perioadă de două săptămâni în cazul românilor care se întorc în țară din anumite state, cu risc epidemiologic ridicat. Măsura izolării este impusă de către reprezentanții DSP, prin anunțarea persoanelor vizate de această decizie.
Ce se întâmplă la ieșirea din izolare
Cei de la DSP Iași au precizat că, potrivit Ordinului nr. 497, din 25 martie 2020, pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 414/2020, privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor pandemiei, au fost aduse unele modificări.
„Persoanele izolate la domiciliu timp de 14 zile, care nu prezintă simptome de boală, pot ieși din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic). Persoana izolată care are nevoie de concediu completează o declarație pe propria răspundere și, pe baza acesteia, medicul de familie eliberează concediul medical pentru cele 14 zile de autoizolare. DSP are obligația ca, la ieșirea din carantină, să le elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situație un aviz epidemiologic de ieșire din carantină. Ieșirea din carantina instituționalizată se va face după o perioadă de 14 zile, dacă persoana nu a prezentat simptome de boală în decursul carantinării și este clinic sănătoasă. Avizul epidemiologic poate fi eliberat și transmis și în format electronic”, menționează cei de la DSP Iași.