Prima demisie în Ministerul Sănătății, după scandalul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon

de: BZI.ro
12:16, 14 aug. 2024

S-a înregistrat prima demisie în Ministerul Sănătății, după scandalul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon. Șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, Sorin Luca, a demisionat miercuri din funcție, ca urmare a investigației deschise de procurori.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că Luca a considerat că este oportun să demisioneze în acest context, înainte de ședința de Guvern.

Prima demisie în Ministerul Sănătății, după scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon în București

Demisia a venit după ce, în aprilie, Corpul de Control a fost trimis să investigheze acuzațiile unui asistent medical, conform cărora, între 4 și 7 aprilie, 20 de pacienți din secția ATI ar fi murit din cauza administrării incorecte a unui medicament.

Raportul final al controlului a arătat însă că aceste acuzații nu s-au confirmat, pacienții fiind tratați corect, iar toate procedurile fiind respectate.

În acest caz, au demisionat și consilierul onorific al ministrului Sănătății, dr. Gabriel Diaconu, împreună cu managerul și directorul medical al spitalului Sf. Pantelimon.

Alexandru Rafila a explicat că reprezentanții Corpului de Control al ministerului nu au identificat nereguli deoarece echipa nu este specializată în tratamente medicale, fiind formată din economiști și juriști, care au verificat doar respectarea procedurilor interne ale spitalului și organizarea administrativă.

În acest dosar, șefa Secției ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, a fost audiată timp de aproape șase ore, marți, de către Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. Acest lucru s-a întâmplat în contextul arestării preventive a două doctorițe, Maria Miron și Mirela Păiuș, acuzate de omor calificat și tentativă de omor calificat, pentru că ar fi provocat decesul unui pacient din secția ATI prin scăderea intenționată a dozei de noradrenalină, care menține tensiunea arterială.

Conform concluziilor Raportului Corpului de Control, verificările efectuate la Spitalul Sf. Pantelimon au scos la iveală o comunicare defectuoasă între conducerea spitalului și angajați, dar și alte aspecte de natură administrativă, precum testarea antenelor unui aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie. Aceste verificări au vizat doar aspecte administrative, ancheta penală rămânând în sarcina Parchetului.

„1. Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.

2. La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

3. În legătură cu informația apărută în mass-media privitor la aparatul RMN din secția de radiologie, verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM și pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului și a depus la secretariatul unității un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare”. Începerea ativității de testare a fost afișată la avizierul spitalului. Așa cum rezultă din conținutul protocolului mai sus menționat, voluntarii nu au fost plătiți și nici nu au plătit pentru examinare.

Cu acordul scris al voluntarilor, au fost folosiți un număr de 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale.

Precizăm că în incinta Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București există și un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate.

Totodată, menționăm că de la demararea testelor și până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste”, a transmis Corpul de Control.