Prima declarație a poliţistului bătut de un bărbat în Iași: I-am spus că se enervează pentru o amendă banală – VIDEO

de: BZI.ro
14:36, 19 mai 2022

Unul dintre poliţiştii implicaţi în scandalul din Iași în centrul căruia s-a aflat un bărbat a dat prima declarație de după incident. Omul legii susţine că i-a transmis bărbatului să nu se enerveze pentru o amendă banală și că a rămas surprins în momentul în care bărbatul a început să îi lovească colegul.

Între timp a apărut un filmuleţ în care se vede momentul în care a izbucnit conflictul. Cms. Liviu Zanfirescu a explicat, pas cu pas, cum s-a produs totul. Există o anchetă penală în acest sens pentru ultraj.

Ce spune poliţistul bătut de un bărbat la Iași

În începutul declarațiilor, poliţistul local a povestit întreaga întâmplare. Conform primelor mărturii se pare că bărbatul a parcat neregulamentar mașina:

În ziua de 18 mai 2022 eram de serviciu pe bulevarul Primăverii din Iași, şi în staţia de mijloace de transport în comun în regim taxi se aflau mai multe autoturisme. M-am deplasat la fața locului, am avertizat o persoană care avea doi copii la mașină să meargă într-o parcare cu plată, în spate mai era o maşină care a făcut schimb de şoferi, mai exista şi a treia mașină, conducătorul auto nu se afla la autovehicul. Acesta a venit în cele din urmă, m-am prezentat şi am început procesul de legitimare, în momentul în care mi-a dat actul de identitate i-am solicitat conducătorului să mute maşina pe un loc de parcare cu plată. Ulterior m-am deplasat la autovehicul pentru a întocmi proces verbam, l-am somat pe conducătorul auto să rămână la autoturism. După ce a mutat maşina, a traversat strada şi a lovit, cred, că cu mâna în portieră, a început să adreseze injurii şi cuvinte jignitoare. Colegul a coborât încercând să îl calmeze spunându-i că pentru o sancțiune banală face scandal. Iniţial se părea că s-a calmat, după care, suprinzător l-a lovit pe colegul meu în arcada dreaptă. Când am văzut sânge am coborât şi am început imobilizare cetăţeanului în încercarea de a opri mișcările individului care lovea. În timpul imobilizării cred că am fost, s-au produs anumite loviri la nivelul gurii, iar tot pe timpul imobilizării mi s-a rupt geaca. explică polițistul local.

Nu ştiu dacă în momentul imobilizării colegul meu i-a aplicat lovituri în cap

Poliţistul susţine că nu a văzut dacă colegul său i-a aplicat bărbatului lovituri în cap. În acest sens, acesta a explicat că s-a încercat imobilizarea individului folosindu-se de tricou:

Nu am cunoștinte despre filmuleţ. Nu pot spune dacă în timpul imobilizării s-au produs asemenea fapte, eu personal nu am procedat la lovirea persoanei, ci doar imobilizare. Am încercat să îi duc tricoul în zona capului pentru a limita loviturile necontrolate. Era nervos, avea o stare de agitație, așa am încercat.

Regulamentul prevede imobilizarea prin orice mijloace

Regulamentul prevede faptul că, în caz de violență, o persoană poate fi imobilizată prin orice mijloace, chiar și folosind mijloacele aflate în dotarea omenilor legii.

Regulamentul prevede imobilizarea prin orice mijloace, chiar şi prin folosirea mijloacelor din dotare, a persoanei care este violentă. Pentru a ajunge la imobilizare şi a-i cere persoanei respectivă să îi punem cătușele, acolo e munca mai asiduă, pentru că el se zbate, are gesturi necontrolate. În legătură cu permisiunea lovirii, nu vreau să fac o aluzie la cazul Boureanu care, printr-o regizare, a lovit un poliţişti, nu ştiu dacă i s-a imputat poliţistului ulterior ceva. A fost un gest firesc, în momentul în care cineva mă lovește, trebuie să îi răspund, nu există nicio posibilitate. Nu pot să spun nimic în legătură cu colegul meu, sau dacă filmulețul apărut pe net este trunchiar. Ar trebui dat de la început (filmul), nu de la momentul legitimării ci din momentul în care a venit la autoturism. a conchis polițistul local.

VIDEO CU MOMENTUL BĂTĂTII AICI