Prezența la vot în Herson, Lugansk și Donețk, la referendumurile de alipire la Rusia
Comisia electorală a regiunii Herson a înregistrat în prima zi a referendumului privind intrarea regiunii în Rusia o prezență la vot de 15,31%, a anunţat vineri jurnaliştilor președintele comisiei, Marina Zaharova, scrie TASS, potrivit Rador.
„Conform rezultatelor primei zile de vot la referendumul privind intrarea regiunii Herson în componenţa Rusiei ca subiect al Federaţiei Ruse, prezența la vot a fost de 15,31%” – a spus Zaharova.
Prezența la vot în Herson, Lugansk și Donețk
Prezența la vot în autoproclamata republică Lugansk (LNR), la referendumul privind intrarea sa în componenţa Rusiei, până la ora 20:00, este de 21,97%, a anunţat, vineri, jurnaliștilor, șefa Comisiei Electorale Centrale a LNR, Elena Kravcenko.
„La ora 20:00 (ora coincide cu ora Moscovei – nota TASS), prezența la vot este de 21,97%. Este vorba de prezenţa la vot a 298.900 de alegători” – a declarat aceasta.
Prezența la vot în prima zi a referendumului privind aderarea autoproclamatei republici populare Donețk (DNR) la Rusia a fost de 23,64%, a anunţat, vineri, președintele Comisiei Electorale Centrale a DNR, Vladimir Vîsoţkii.
„Prezența la vot în ziua de vineri a fost de 23,64%. Lideri în cursa de astăzi sunt: raionul Telmanovski, orașul Debalţevo, orașul Enakievo, orașul Jdanovka și orașul Şahtiorsk” – a declarat acesta.
Peste 370.000 de persoane au votat pe teritoriul DNR în prima zi a referendumului
Peste 370.000 de persoane au votat pe teritoriul DNR în prima zi a referendumului, a spus Vîsoţkii. Nu au existat sesizări de la alegători și informații despre încălcări în prima zi a referendumului Doneţk, a subliniat acesta, adăugând că reprezentanții comisiilor electorale din Doneţk au raportat în schimb că au primit amenințări.
Ucraina susţine că forţele ruse au recurs la ameninţări şi intimidare pentru a determina oamenii să voteze la referendumurile organizate în patru regiuni ocupate, pentru alăturarea la Rusia. Ucraina subliniază că referendumurile sunt „false”. Voturile au loc timp de cinci zile, în patru zone, două în est şi două în sud. Toate sunt în prima linie a frontului. În oraşe ca Melitopol, oamenii susţin că soldaţii i-au ameninţat cu arma pentru a-şi exprima verbal votul. Guvernul britanic a transmis că are dovezi potrivit cărora rezultatele deja au fost decise – relatează corespondentul BBC.