Prețurile terenurilor au explodat! Un străin a plătit 150.000 de euro pentru câteva hectare lângă Iași. Iată în ce afacere vrea să investească toți banii
Tranzacțiile cu terenuri agricole au crescut în ultimii ani, în Iași. Atât investitori români, cât și străini se orientează spre afacerile din domeniul agricol și achiziționează terenuri în comunele din jurul Iașului. Cele mai scumpe terenuri s-au vândut în Lețcani, Erbiceni, Miroslava și Aroneanu
Iașul agricol atrage tot mai mulți investitori din diverse zone ale țării, dar și din străinătate. În ultimii 6 ani, când legea tranzacționării terenurilor agricole s-a modificat, au crescut vânzările de terenuri la Iași. Astfel, în comunele din jurul Iașului au fost vânate terenuri de câteva hectare sau de zeci de hectare care s-au vândut cu prețuri mai mari decât media de pe piața agricolă. Anul acesta, cea mai mare tranzacție a fost efectuată în comuna Erbiceni. Potrivit informațiilor furnizate de specialiștii în agricultură, aici vrea să înființeze o fermă zootehnică un italian care a plătit 150.000 de euro pe 19 hectare de teren agricol.
A crescut numărul tranzacțiilor
Numărul tranzacțiilor agricole a crescut în anul 2019, față de anul 2018. De asemenea, anul acesta au fost înregistrate 358 de anunțuri de vânzare pe site-ul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.
„Comparativ cu anul 2018, când la nivelul județului Iași s-au tranzacționat aproximativ 1.486 de hectare în anul 2019, suprafața a crescut la 1.615 hectare. Vorbim de terenurile situate în extravilan conform legii 17/2014”, a declarat Roxana Florea, reprezentant comunicare Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.
Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții acestei instituții, prețul cel mai ridicat pentru un hectar a fost de 60 de lei pe metrul pătrat în anul 2018 și de 56,4 lei în anul 2019.
Topul comunelor cu cele mai mari suprafețe vândute
În ceea ce privește zonele cu cele mai importante vânzări de terenuri pentru anul 2018, cele mai mari suprafețe de teren agricol au fost vândute în comuna Movileni, fiind vorba de 76 de hectare, în Ipatele, 68 de hectare, și în Răducăneni, 73 de hectare. În anul 2019, suprafața vândută la Iași a crescut, iar comunele din jurul Iașului au stârnit interesul investitorilor, astfel că s-au vândut suprafețe însemnate. În jur de 85 de hectare de teren agricol s-au vândut la Probota, la Podu Iloaiei, aproximativ 80 de hectare, iar la Gorban, 74.
Prețurile au explodat la Iași
Potrivit DAJ Iași, anul acesta prețurile au continuat să crească, astfel că un hectar de teren agricol de la Lețcani s-a vândut cu 238.000 de lei. În comuna Rediu, hectarul s-a vândut cu 37.500 de lei, aproximativ 8.000 de euro la hectar. Tot în satele din jurul Iașului s-au menținut prețurile ridicate în acest an. Astfel, în jur de 4 hectare s-au vândut cu 277.000 de lei la Bârnova, aproape 7 hectare la Aroneanu, cu 434.000 de lei, iar 3,2 hectare la Miroslava, cu 156.000 de lei. Prețurile au mai scăzut în comunele Tomești, Țuțora și Holboca. Acestea au fost vândute cu aproximativ 20.000 de lei pe hectar, aproximativ 4.000 de euro un hectar.
Ce factori influențează prețurile?
Majoritatea celor care au achiziționat aceste terenuri agricole vor să investească în ferme zootehnice sau să exploateze terenurile agricole. Factorii care influențează prețul terenurilor agricole din Iași sunt mai ales interesul agricol din zonă, situația funciară a suprafeței (cadastru, intabulare), calitatea solului și accesul la respectiva parcelă. În perioada 2016-2020, de la schimbarea legii tranzacțiilor terenurilor agricole, au fost publicate 12.400 de anunțuri de vânzări, din Iași. Potrivit legii 17 din anul 2014, vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.