Prețurile la alimente și servicii vor continua să crească până la sfârșitul anului 2024

de: BZI.ro
12:58, 12 nov. 2024

Institutul Național de Statistică a publicat câteva date care dau fiori românilor. Conform sursei citate, prețurile la alimente și servicii vor continua să crească până la sfârșitul anului 2024.

Asta in contextul in care producătorii de carne de porc  au anunțat scumpiri importante în perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă. Pe de altă parte faptul că anul 2024 a fost unul secetos contribuie din plin la scumpirile din ultima perioadă. Nu trebuie neglijat și faptul că politicile guvernamentale deficitare au creat numeroase probleme fermierilor români.

Prețurile la alimente și servicii vor continua să crească până la sfârșitul anului 2024

Prețurile din România continuă să crească, iar spre finalul anului 2024, inflația afectează în special sectorul serviciilor, urmat de produsele alimentare. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a ajuns la 4,67% în octombrie, în ușoară creștere față de 4,62% în septembrie. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în sectorul serviciilor, cu o creștere de 7,66%, urmate de produsele alimentare (+4,75%) și cele nealimentare (+3,45%).

Conform INS, indicele prețurilor de consum din octombrie 2024 față de septembrie a fost de 100,62%, iar inflația pentru perioada ianuarie-octombrie 2024 a fost de 4,4%. Comparativ cu octombrie 2023, prețurile de consum din octombrie 2024 sunt cu 4,7% mai mari. De asemenea, rata medie anuală a inflației, calculată pentru perioada noiembrie 2023 – octombrie 2024, a fost de 5,8%.

Pe plan european, indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a arătat o creștere de 0,71% în octombrie față de septembrie, iar rata anuală a inflației pe baza IAPC a fost de 5%. Media modificării prețurilor în ultimele 12 luni a fost de 6,1%.

Banca Națională a României (BNR) a actualizat prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2024, previzionând o creștere până la 4,9%, față de 4% estimat anterior. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că inflația ar putea scădea la 3,5% până la finalul anului 2025, pe măsură ce măsurile economice în vigoare vor tempera scumpirile și vor stabiliza piața.

Produsele alimentare se scumpesc din 2025

Conform unui raport realizat de Unicredit, se estimează că produsele alimentare vor deveni mai scumpe începând cu anul 2025, iar Guvernul ar putea implementa o creștere a TVA-ului. În ceea ce privește prognoza economică, raportul revizuiește în scădere creșterea economică pentru anul 2024, estimând un avans de doar 1,7%. Analiștii avertizează că România ar putea intra în recesiune dacă deficitul bugetar nu este redus.

Raportul UniCredit Bank detaliază prognozele pentru 2025, axându-se pe factori precum inflația, taxele, prețurile și evoluția leului față de euro. Deși estimările pentru 2024 sunt mai pesimiste, cu o revizuire negativă a creșterii economice, se preconizează o îmbunătățire ușoară pentru 2025, cu o creștere de 1,9%, influențată de un efect de bază.

În ceea ce privește prețurile, raportul indică o creștere a costurilor alimentelor în anul următor, cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile din acest an, care au afectat recoltele de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui. Seceta și temperaturile extreme au avut un impact semnificativ asupra a aproximativ 40% din terenurile agricole, iar acest lucru va duce la scumpiri în 2025 și o creștere a importurilor de alimente. Așadar, pe lângă faptul că prețurile la alimente și servicii vor continua să crească până la sfârșitul anului 2024, sunt așteptate și în 2025 scumpiri masive.