Preturi de lux la cabinetele medicale ale preotilor – FOTO
@ Centrul de sanatate sprijinit si ocrotit de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, infiintat pentru a veni in sprijinul credinciosilor, practica tarife destul de piperate pentru serviciile medicale pe care le ofera @ Nu exista nicio categorie de persoane care sa beneficieze de gratuitate, cu exceptia primelor cinci zile din luna, cand au fonduri de la Casa de Asigurari de Sanatate
Tarifele pentru serviciile medicale pe care policlinica Mitropoliei Moldovei si Bucovinei le ofera iesenilor nu difera foarte mult de preturile practicate de alte unitati medicale private din oras. Fiind vorba de o policlinica infiintata si administrata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei pentru a veni in sprijinul credinciosilor, ar fi fost posibil ca aceste tarife sa fie mult mai mici, astfel incat tot ieseanul de rand, care nu isi permite sa plateasca o investigatie medicala in spital sau la o unitate privata, sa poate beneficia de servicii medicale. Policlinica Providenta are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, dar fondul alocat este destul de mic si se epuizeaza in primele cinci zile ale lunii. Pentru radiografii si ecografie, banii ajung pentru maxim o saptamana, perioada in care se acorda gratuitate. „In ultima zi a lunii se fac programari pentru luna urmatoare atat pentru analize medicale gratuite, cat si pentru investigatii la radiologie sau ecografie. Se acorda gratuitate atat cat ajunge fondul. In general in primele cinci zile se epuizeaza fondul pentru analize medicale gratuite. Pentru radiografii si ecografii cam intr-o saptamana. Dupa aceasta perioada, pacientii platesc integral costul analizelor sau altor investigatii medicale”, a declarat una dintre angajatele biroului de informatii de la Policlinica Providenta.
Mitropolia ii contrazice pe angajatii policlinicii
La centrul de sanatate sprijinit si ocrotit de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, pacientul plateste chiar si pentru gradul profesional al medicului. De exemplu, consultatiile la profesor costa 80 de lei, la medicul primar, pretul este de 70 de lei, iar pentru un consult la medicul specialist, bolnavul scoate din buzunar 60 de lei. La ecografie, preturile sunt destul de piperate avand in vedere ca unitatea medicala deserveste, in special, enoriasii. Pentru o ecografie abdominala se plateste 70 de lei si in functie de zona corpului explorata, aceasta ajunge la 100 lei. Nici o injectie nu se face gratuit la centrul de sanatate mentionat. In functie de zona, intravenos, intramuscular, pentru o injectie bolnavul trebuie sa plateasca intre 7 si 8 lei. Intrebate daca exista o anumita categorie de persoane, care beneficiaza de gratuitate, indiferent de statutul de asigurat, indiferent de epuizarea fondului de la Casa de Asigurari de Sanatate, angajatele de la ghiseul de informatii au precizat ca nici nu poate fi vorba de asa ceva.
„Nu exista o categorie de persoane care sa aiba gratuitate. Toata lumea plateste daca nu prinde cele cinci zile in care este gratuit cu fondul de la Casa de Sanatate. Tarifele sunt afisate si in policlinica, dar si pe site-ul policlinicii”, a declarat una dintre angajatele de la ghiseu.
Pe de alta parte, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sustin ca anul trecut, prin activitatea caritativa, 4.609 persoane, asigurate sau neasigurate, au beneficiat de consultatii gratuite in policlinica. „Pe langa activitatea medicala in contract cu Casa de Sanatate Iasi si in regim de coplata de la pacienti, au avut loc si activitati caritative. S-au facut consultatii gratuite in policlinica catre persoane asigurate si neasigurate pentru un numar de 4.609 pacienti in valoare de 115.225 lei”, se arata in raportul de activitate al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pe anul 2012. Contactati de reporterii BUNA ZIUA IASI, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au refuzat sa ofere informatii.