Prețul untului a atins un prag istoric! Cât vor plăti pe un pachet, de Sărbători, gospodinele
Este consumat dimineața de aproape fiecare dintre noi. Prețul untului a atins un prag istoric, iar în 2025, prețul acestuia ar putea crește. Scumpirile din ultima vreme sunt generate de o producție mai slabă, mai exact, minus 2,2% în ianuarie-august 2024, față de perioada similară a anului trecut.
Prețul untului a atins un prag istoric
În ultimele trei săptămâni, prețul untului pe piața UE a scăzut până la 758 de euro suta de kilograme. Asta după ce produsul a atins un record de 788 de euro suta de kilograme în săptămâna ce a început cu 13 octombrie, arată ultimele date ale Comisiei Europene.
În ultimele șapte zile, ieftinirea a fost de de 1,7%, însă vorbim despre o diferență de preț de 52% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Asta, în contextul în care, la alte produse din lapte, cea mai semnificativă creștere a avut loc la brânza Edam, care este cu 16%, în medie, mai scumpă decât acum un an.
Prețul untului s-a apropiat treptat de nivelurile record din 2022, când piața a reacționat la reducerea cantităților de lapte colectat. Pe 14 iulie, era 654 de euro pentru 100 de kilograme, marcând o scumpire de 44% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Comisiei Europene. Această creștere a avut loc după ce prețul a depășit 600 de euro pentru 100 de kilograme la sfârșitul lunii mai.
Prețul de producător al untului a urmat un trend ascendent puternic începând din februarie și s-a apropiar de nivelurile din 2022. În acel an, prețul untului a atins valori record, ajungând la 727 de euro în iulie, în timp ce la începutul acestui an, media era de 563 de euro. În septembrie 2022, prețul mediu pentru 100 de kilograme era de 724 de euro.
Cât va costa untul în 2025
Scumpirile din ultima vreme sunt generate de o producție mai slabă, mai exact, minus 2,2% în ianuarie-august 2024, față de perioada similară a anului trecut. Asta, pe fondul unei creșteri a apetitului procesatorilor pentru producția altor categorii precum brânza (3,3%), produse fermentate (plus 4,1%), smântână ( 3,7%). Și aceasta în contextul în care producția de lapte materie primă a crescut cu numai 0,5%. Iar pentru 2025 estimările indică o producție și mai redusă.
Potrivit estimărilor făcute de Departamentul pentru Agricultură al SUA, producția de unt a UE ar putea ajunge în 2025 la 2,1 milioane de tone, cu un procent sub nivelul estimat pentru 2024, deoarece o ofertă mai mică de lapte va favoriza producția de brânzeturi în detrimentul untului și a laptelui uscat degresat. Consumul, un alt factor care a condus la declinul producției, este și el pe un trend descendent, preocupările legate de sănătatea ale consumatorilor infuențând negativ cererea pe această piață.
În ceea ce privește laptele materia primă, se preconizează că, în 2025, livrările din Uniunea Europeană vor ajunge până la 149,9 milioane de tone, cu 0,2% mai puțin decât estimarea revizuită pentru 2024. Asta, în timp ce exporturile ar putea crește ușor, cu 4% față de acest an, scăderea nivelului consumului intern permițând o ușoară creștere a exporturilor.
În același timp, în 2025, se preconizează că exporturile de brânzeturi din UE vor ajunge la 1,4 milioane de tone, o creștere moderată de 0,4%, deoarece creșterea exporturilor ar urma să fie ușor limitată de îmbunătățirea cererii interne în Uniunea Europeană.
Așadar, Prețul untului a atins un prag istoric, , iar în 2025, prețul acestuia ar putea crește.