Preţul unei doze de vaccin Pfizer a crescut, în Bulgaria

de: Bujor Elena Nicoleta
17:48, 12 apr. 2021

Preţul vaccinurilor Pfizer continuă să se modifice, generând o creştere perpetuă a bugetului pentru vaccinare.

Prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov, a declarat că au fost semnate contracte cu Pfeizer, de către Comisia Europeană, pentru aprovizionarea cu vaccinuri împotriva COVID-19 în 2022 şi 2023 pentru 19.50 euro per doză.

Borissov s-a lăudat cu faptul că solidaritatea europeană şi eforturile lui diplomatice au reuşit să asigure un plus de 2.7 milioane de doze de vaccin Pfizer, ce vor fi livrate în Bulgaria în următoarele două luni.

„Pfizer era 12 euro, apoi a devenit 15.50 euro. Acum sunt semnate contracte pentru 900 de milioane de vaccinuri la un preţ de 19.50 euro. În momentul acesta ne temem cel mai mult de tulpina franceză. Şi tot apar alte şi alte tulpini… 19.50 euro pentru 900 milioane, asta înseamnă aproape 18 miiarde de euro. Mai întâi un vaccin, apoi un a doilea, al treilea, al patrule”, a continuat Borissov, adaugând faptul că trebuie crescut bugetul pentru vaccinare.

O doză AstraZeneca – 1.78 euro faţă de 12 euro – Pfizer-BioNTech

În urma unui acord cu companiille producătoare de vaccinuri, Comisia Europeană a refuzat până acum să dezvăluie preţul vaccinurilor. Cu toate acestea, în luna decembrie, Secretarul de stat belgian, Eva De Bleeker, a pus pe Twitter preţurile negociate de Comisie pentru vaccinuri, cât şi numărul de doze achiziţionate de gurvernul ei. Atunci s-a aflat că o doză de AstraZeneca are preţul de 1.78 euro faţă de 12 euro – Pfizer-BioNTech.

Vizavi de strategia de vaccinare a Bulgariei, în ianuarie ţara a folosit îndeosebi AstraZeneca. Ulterior, Borissov a declarat că ia în calcul o împărţire egală a diferitelor vaccinuri.

57.600 doze de vaccin AstraZeneca sosesc în țară

57.600 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge mâine, 13 aprilie a.c., la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma
producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Până în prezent, în țara noastră au fost recepționate 1.320.400 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 402.534 de persoane au fost
imunizate cu acest tip de vaccin.