Prețul uleiului crește din cauza producției scăzute. Fermierii ieșeni sunt disperați: „Cunosc colegi care abia au scos 500 de kilograme de floarea-soarelui”
Prețul uleiului de floarea-soarelui continuă să crească, după ce producția de anul acesta este scăzută, la fel cum s-a întâmplat și în culturile agricole ale fermierilor ieșeni. Potrivit acestora, anul 2024 a fost unul sărac din punct de vedere al roadelor, iar cantitatea de floarea-soarelui cultivată din câmp este în jumătate, comparativ cu anul 2023.
Prețul uleiului de floarea-soarelui crește, în timp ce fermierii ieșeni nu au producție
Seceta rămâne, în continuare, una din principalele probleme care îi sperie pe fermierii ieșeni. Pentru cei care cultivă hectare întregi de floarea-soarelui, anul 2024 a fost cel de-al treilea an consecutiv în care producția a fost afectată. Spre deosebire de anul 2023, anul acesta cantitatea de floarea-soarelui a fost în jumătate, unii fermieri ajungând să strângă și până la 500 de kilograme, un scor îngrijorător.
„S-a scumpit și floarea-soarelui, nu doar uleiul. Anul trecut era 1,5 lei pe kilogram, iar anul acesta s-a făcut 2 lei. Deci, practic, a crescut prețul cu 25 la sută. Vestea proastă este că și cantitatea de producție a fost în jumătate față de anul trecut. Păi, eu colectam cam două tone, însă anul acesta, abia am colectat o tonă. Cunosc colegi, chiar nici 500 de kilograme nu au reușit să strângă. E producția mică, din păcate, și, desigur, și conținutul de ulei este slab, pentru că nici concentrat nu o să iasă”, a declarat Cezar Musteață, fermier din Iași.
Horia Ursachi a avut, pentru anul 2024, 60 de hectare cultivate cu floarea-soarelui, iar dacă anul trecut obținea peste 3 tone de producție, anul acesta abia a reușit să scoată 1,2 tone de floarea-soarelui.
„La mine, personal, producția a fost la jumătate față de cea de anul trecut și toți vecinii fermieri din zonă s-au confruntat cu această situație, producții foarte slabe din cauza lipsei de precipitații. Anul acesta am avut 60 de hectare de floarea-soarelui și am scos cam 1,2 tone de produs. Însă, într-un an mediu, normal, din cele 60 de hectare scoteam trei tone jumătate. Deci nu vorbim de producții record, pentru că producțiile record înseamnă 4,2 tone sau 4,5 tone. Anul acesta a fost crunt, cunosc cazuri unde abia s-au strâns 1000 de kg. Deci lucrul acesta se va vedea și la raft. Dacă privim lucrurile în ansamblul lor și la lanțul de producție, noi, fermierii, suntem baza piramidei și nu avem producție, astfel încât să nu ne putem acoperi măcar costurile, normal că se reflectă și în buzunarul consumatorilor. Și procesatorii, cei care achiziționează de la noi, ar trebui să ofere prețuri mai bune la materia primă, astfel încât și noi să putem continua activitatea și să supraviețuim, probabil că prețul la ulei va trece de 10 lei/litru”, a declarat Horia Ursachi, fermier din Iași.
Economiștii ieșeni atrag atenția asupra importului
Deși România este una dintre cele mai mari țări producătoare de floarea-soarelui, românii ajung să consume ulei din export. Economiștii ieșeni subliniază faptul că aproximativ 80 la sută din uleiul comercializat pe piață este adus din Ucraina.
„Este o reacție absolut naturală a unei piețe care arată că funcționează. S-a redus materia primă ca urmare a secetei, piața a reacționat și prețul final de producție crește. Însă, pe de altă parte, în proporție de 80 la sută, uleiul care se consumă în România este ulei de import, în special din Ucraina. Deci seceta din România nu afectează producția de ulei din Ucraina, numai că în Ucraina este vorba despre evoluția căii frontului. Ceea ce mai contează atunci când faci importul este cursul valutar și deficitul bugetar. Și în condițiile în care deficitul bugetar al României se apropie de 7 la sută, prețurile produselor de import se vor scumpi, nu doar la ulei”, a declarat Dan Chirleșan, economist ieșean.
Astfel, dacă în acest moment, un litru de ulei de floarea-soarelui are prețul de aproximativ 7 lei, în perioada următoare, specialiștii se așteaptă ca acesta să ajungă și la 10 lei pe kilogram.
În orice caz, fermierii ieșeni sunt îngrijorați de situația culturii de floarea-soarelui, aceasta fiind afectată de secetă al treilea an consecutiv, înregistrându-se astfel creșteri și la prețul uleiului.