Prețul petrolului continuă să crească. Ce a determinat această creștere într-un timp atât de scurt?

de: BZI.ro
10:52, 26 aug. 2021

Conform guvernului american, prețurile petrolului a crescut pentru a treia zi consecutiv, cu aproximativ 1%. Astfel cotația petrolului Brent a avansat cu 1,1%, la 71,86 dolari pe baril, în timp ce prețul petrolului West Texas care este de referință pe piața americană a crescut de asemenea la rândul său cu 0,7%, 67,99 dolari pe baril.

Această creștere are la bază mai multe cauze precum creșterea cererii de combustibil, inflația etc.

Cererea de carburanți afectează stocurile de petrol

Potrivit Guvernului, cererea de carburanți a atins cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei de Covid-19. Datele arată că stocurile de petrol ale Statelor Unite au ajuns la 432,6 milioane de barili, acest lucru arătând că stocurile au scăzut în ultima săptămână cu aproximativ 3 milioane de barili, adică cu 1% mai mult față de aceeași perioadă înainte de pandemie.

În comparație cu luna martie a anului 2020 când guvernele au început să aplice restricții legate de pandemie, când cererea de carburanți a scăzut drastic. Media ultimelor patru săptămâni ale acestui an referitoare la toate produsele livrate în SUA este echivalentă cu cererea de carburanți. Datele publicate miercuri, 25 august 2021, de Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei a Statelor Unite ale Americii arată că a crescut cu aproape 21 de milioane de barili pe zi, fiind cel mai ridicat nivel atins în perioada menționată din timpul pandemiei.

În aceste situații, companiile de rafinare au acționat prin mărirea producției la capacitatea de 92,4% , acesta fiind cel ridicat nivel atins de la sfârșitul lunii iunie.

De altfel, nu doar stocurile de petrol au fost afectate și stocurile de benzină scăzând cu 2,2 milioane de baril în săptămâna analizată, la 225,92 milioane de barili.

Vești proaste pentru conducătorii auto români

În România încă din prima lună a anului 2021 cetățenii au primit vești proaste legate de nivelul accizelor. Astfel că preţurile la ţigări şi carburanţi s-au scumpit încă de pe 1 ianuarie 2021. Nivelul accizelor pentru anul 2021 s-a stabilit prin „actualizarea cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică”, după cum a anunțat Ministerul Finanțelor.

„Nivelul accizelor prevăzut în anexa nr. 2 se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an”, se arată în Codul Fiscal.

Conform situației externe dar și interne din ultimele zile, aparent problemele legate de creșterea prețului carburantului nu par să-și găsească rezolvări favorabile șoferilor români, prețurile continuând să crească.

Rezervele petroliere și de gaze naturale, pe final în România

Studiile arată că ritmul actual de exploatare a resurselor petroliere și a gazelor naturale că acestea s-ar putea epuiza în aproximatix 22 de ani în ceea ce privește resursele de petrol și doar 9 ani rezervele de gaze naturale.

Ultimele date arată că în România rezervele dovedite de petrol sunt de circa 600 de milioane de barili iar, în 2020, producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi, în scădere cu 3,3% față de anul precedent. În timp ce cu privire la gazele naturale, raportul de rezerve dovedite şi producţie este de 9,1, în traducere înseamnă că România are rezerve certe de 100 de miliarde de metri cubi și o producţie de circa 8,7 miliarde cubi, în scădere cu aproximativ 9,8% față de anul precedent.