Prețul la energie electrică va crește de la 1 ianuarie 2022. Cât vor plăti ieșenii de anul viitor
Au fost anunțate scumpiri mari de la 1 ianuarie 2022, la serviciu universal, asta după ce prețul la energie în piață a crescut foarte mult, astfel că, ar putea fi o creștere de până la 58% pe facturile consumatorilor abonați la E.On.
Compania a publicat deja noul preț, fapt ce îi vizează și pe ieșeni. Însă, consumatorii nu ar trebui să plătească încă atât de mult datorită legii plafonării care este în vigoare până la 1 aprilie 2022.
A fost anunțat noul preț la energia electrică
În contextul în care piața de energie s-a liberalizat, consumatorii casnici din țară au la dispoziție două variante. Fie semnează un contract nou, alegând o ofertă de pe piața concurențială, fie plătesc prețul de serviciu universal.
În ceea ce privește ultimul, acesta se modifică de aproximativ două ori pe an, ultimul schimbându-se în data de 1 iulie 2021, astfel că, o nouă modificare este preconizată la data de 1 ianuarie 2022. Având în vedere situația prețurilor, în mod evident creșterea ar putea fi una abruptă.
Cât vor plăti ieșenii la energie din anul 2022
Plecând de la faptul că, în zona Moldovei, E.On Energie este furnizorul tradițional de energie electrică, mai exact referindu-ne la județele Bacău, Vaslui, Iași, Neamț, Suceava și Botoșani, compania a publicat noul preț deja, ce va fi aplicat de la 1 ianuarie.
Acesta va fi valabil de la data precizată și până la 1 iulie 2022, când se preconizează că va interveni următoarea schimbare, prețul fiind 1,3 lei/kWh. În momentul actual, prețul este de 0,82 lei/kWh, ce va fi valabil până la data de 31 decembrie 2021. Din această perspectivă, consumatorii au parte de mărire cu 58% a prețului inițial.
Clienții sunt protejați momentan de legea plafonării
Cu toate astea, consumatorii nu vor plăti acest preț până la data de 31 martie 2022, când iese din vigoare legea plafonării. Astfel că, aceștia sunt protejați de această creștere anunțată chiar la începutul anului următor, la 1 leu/kWh. Din aceasta 0,29 lei/kWh vor fi compensați ulterior. Datorită acestora, prețul final pe care clienții îl vor plăti va fi de 71 de bani/kWh.
În ceea ce privește motivul România suferă aceste majorări este din cauza măriri prețului la energia electrică pe care furnizorii îl suportă la rândul lor de unde îl achiziționează pentru clienții lor. Momentan, clienții nu au simțit încă această majorare, datorită faptului că până acum, prețul a fost fix.