Prețul energiei electrice, un nou maxim în Europa

de: BZI.ro
13:29, 05 iul. 2022

Criza din Europa se accentuează, iar prețul energiei electrice a ajuns la un nivel record. Asta în condițiile în care și înainte de scumpiri, energia electrică avea un preț uriaș.

Românii se uită cu groază la ceea ce se întâmpla în toată Europa pentru că nivelul ridicat al costului energiei va veni și în țară. Acest lucru s-a întâmplat şi în cursul iernii trecute când au fost facturi uriașe la energie termică și electrică.

Prețul energiei electrice la un nivel record în Europa

Prețul energiei electrice a atins la un maxim în Europa. Niciodată în istoria continentului nu au fost înregistrate niveluri atât de mari, punctează jurnaliștii de la Financiar Times care au făcut şi o analiză în acest sens. Așadar, conform calculelor făcute de sursa citată, în Germania megawatt/oră de curent a ajuns să se tranzacționeze cu peste 325 de euro, însemnând o creștere cu 13% comparativ cu luna decembrie. În Franța, prețul s-a dublat și a ajuns la 366 MWh.

Prețurile din energie sunt puternic influențate de costul gazelor naturale. În contextul în care Rusia are un embargo pe petrol, dar și pe produse bazate pe gaze naturale, este de așteptat ca aceste creșteri să nu fie ultimele. Totuși, prețul este influențat într-o măsură și de faptul că în Franța, majoritatea centralelor nucleare înregistrează probleme la întreţinere. Din aceste considerente, țările vecine cu Franța consumă gaze naturale suplimentare pentru a putea trimite electricitate. De altfel, în aceste momente continentul european încearcă din răsputeri să strângă gaze naturale pentru o iarnă care se anunță dificilă, în Germania și în alte state vorbindu-se de raționalizări.

Oricum, prețurile la produse au crescut considerabil, uleiul fiind raționalizat în mai multe supermarketuri, litrul ajungând să coste 6 euro.

Rusia impune restricții de livrare a gazelor naturale

De la începutul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a impus numeroase restricții către Rusia. Totuși, autoritățile de la Kremlin au răspuns pe măsură. Aceștia au oprit exporturile de gaze naturale către mai multe țări din UE, printre care Polonia și Bulgaria, și au oprit parțial livrarea de gaze naturale către Germania – țară considerată dependentă de Rusia din perspectiva economiei bazate pe industrie -.

Vladimir Putin a anunțat, după ce Occidentul a impus sancțiuni suplimentare Rusiei că țara se va reorienta către parteneri mai prietenoși, făcând referire la China sau India. În fond, cele două țări importă cantități mari de gaze naturale și petrol la prețuri mult mai convenabile decât există în acest moment în lume. Criză economică mondială s-a extins și în alte state printre care și în Sri Lanka unde guvernul a anunțat că mai are rezerve de benzină doar pentru o singură zi.

În tot acest context vom vedea dacă prețul energiei electrice ajuns la un nivel record va influența susținerea europenilor pentru Ucraina, țară puternic afectată de invazia ilegală a Rusiei.