Prețul cărnii de porc a crescut în această perioadă. Ieșenii s-au aprovizionat din timp pentru Crăciun – FOTO

de: Aleksandra SISMANOVIC
02:00, 12 dec. 2023

Prețurile cărnii de porc diferă de la an la an. Unii cumpără de la fermele din zona Iașului, iar alții preferă să ia direct din magazinele alimentare.

Prețurile cărnii de porc au crescut față de anul trecut

Prețul cărnii de porc variază între 18 și 23 de lei kilogramul. Anul acesta, carnea de porc provine din Spania și Ungaria, dar și din România. Față de anul trecut, prețul a crescut cu 1,2 lei pe kilogram, iar producția de carne de porc din România a scăzut cu aproape 11 la sută, de la 383.485 de tone de carcasă, în 2021, la 341.964 de tone, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Piețele din Iași sunt pline de furnizori care vând carne de porc, însă pe lângă fermierii care se ocupă special de creșterea și de vânzarea porcilor sunt și persoane care nu sunt avizate să facă comerț. „Piețele online” sunt pline de oferte, majoritatea începând de la 18 lei până la 23 de lei pe kg în viu. Majoritatea vânzătorilor sunt din Iași, iar unii de lângă Târgu Frumos.

„Porcii au în jur de 50-60 kg, sunt crescuți la țară. I-am hrănit din producția mea, sunt sănătoși, nu am cumpărat furaje, deoarece, având o mica fermă, m-am ocupat personal de hrana lor. Prețul este de 1.000 de lei bucata. Vând porc întreg, nu secționez bucăți de carne. Casatul este contracost, în jur de 100 de lei. Nu ofer transport, cine dorește vine cu mașina proprie”, a zis R.C.

Pesta porcină este un motiv de îngrijorare pentru cumpărători

Potrivit specialiștilor, pesta porcină clasică este o boală infecțioasă foarte contagioasă la porcine, fiind provocată de un virus din familia Flaviviridae. Din cauza acestui Pestivirus apare o afecțiune la porcine, atât domestice, cât și sălbatice, în urma căreia se înregistrează un grad de mortalitate ridicat în rândul animalelor.

„Nu sunt negustor să cumpăr porci de fermă și să-i vând. Anul acesta, în luna februarie am cumpărat 3 porci pentru mine și pentru vânzare. I-am crescut în condiții bune, nu am avut probleme cu pesta porcină. Le-am creat un spațiu special amenajat animalelor și am investit, anul acesta, 4.500 de lei, toate cheltuielile necesare ca să-i cresc”, a spus L.Z.

O altă doamnă, în vârstă de 56 de ani, și soțul ei au cumpărat 4 porci și au ales să facă o afacere din asta. Femeia spune că a investit 6.000 de lei ca să creeze un grajd.

„Am observat că, în perioada sărbătorilor, ieșenii caută carne proaspătă de porc, care să nu fie importată din străinătate, acesta fiind motivul pentru care eu și soțul meu am ales să cumpărăm patru porci. Unul îl păstrez pentru familia mea, iar ceilalți trei sunt de vânzare. I-am hrănit cu varză de pe câmp și alte legume, nu am cumpărat mâncare specială, deoarece am vrut să fiu sigură că sunt hrăniți sănătos”, a zis Daniela.

Prețurile cărnii de porc au crescut în 2023, comparativ cu anul 2022.