Prețul barilului de petrol s-a prăbușit din cauza temerilor legate de o posibilă recesiune globală

de: BZI.ro
21:29, 05 iul. 2022

Prețurile petrolului au scăzut astăzi, 5 iunie, cu aproximativ 10 dolari pe baril, pe fondul temerilor legate de o posibilă recesiune globală, care ar putea conduce la reducerea cererii, chiar și la momentul înreruperii livrărilor, în timp ce muncitorii din sectorul petrolului și gazelor din Norvegia au demarat o acțiune grevistă, după cum transmite Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a scăzut cu 10,77 dolari, sau cu 9,5%, la 102,73 dolari pe baril, până la ora 15:43 GMT (18:43 ora României), scrie news.ro.

De asemenea, și preţul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 9,30 dolari, sau cu 8,6%, la 99,13 dolari pe baril, de la închiderea de vineri. Luni nu au avut loc tranzacţii cu petrolul WTI din cauza unei sărbători în SUA.

”Piaţa devine strânsă, dar totuşi preţurile scad şi singura modalitate prin care poţi explica este frica de recesiune pentru fiecare activ de risc”, a declarat Robert Yawger, director pentru contracte futures pentru energie la Mizuho, ​​în New York.

Și zona ar putea intra în declin în acest trimestru

Și contractele futures pentru petrol au scăzut împreună cu bursele de acțiuni, care adesea servesc ca indicator al cererii pentru țiței, deoarece investitorii sunt îngrijorați de posibilitatea unei recesiunea economice, în timp ce băncile centrale din întreaga lume iau măsuri intense pentru a putea limita inflația.

În zona euro, datele arată cum creșterea activităților de afaceri a încetinit și mai mult în luna trecutp, iar indicatorii de perspectivă sugerează că regiunea ar putea intra în declin în acest trimestru, consumatorii fiind reticenți să cheltuiască din cauza costului ridicat al vieții.

Şi în Coreea de Sud inflaţia a atins în iunie un maxim al ultimilor aproape 24 de ani, contribuind la îngrijorările legate de încetinirea creşterii economice şi a cererii de petrol.

Preocupările privind aprovizionarea persistă, acestea ridicând iniţial coootaţiile petrolului WTI şi Brent, din cauza potenţialei perturbări a producţiei în Norvegia, unde lucrătorii exploatărilor offshore au început o grevă.

Este aşteptat ca greva din Norvergia să reducă producţia de petrol şi gaze

Producătorul norvegian Equinor a declarat că era așteptat ca greva din Norvegia să reducă producția de petrol și gaze naturale cu 89.000 de barili echivalent petrol pe zi (bepd), din care producţia de gaze reprezintă 27.500 de barili pe zi.

Cel mai mare exportator de petrol din lume, Arabia Saudită, a ridicat prețul țițeiului pe luna august pentru cumpărătorii din Asia, la niveluri record, din cauza ofertei strânse și a cererii ridicate.

În acest timp, fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a transmis că o propunere din partea Japoniei de a limita prețul petrolului rusesc la aproximativ jumătate din nivelul actual, acest lucru însemnând mai puțin petrol pe piaţă şi ar putea împinge preţurile la peste 300-400 de dolari pe baril.

Liderii G7 au convenit săptămâna trecută să exploreze fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale preţurilor de import pentru combustibilii fosili ruşi, inclusiv petrol, în încercarea de a limita resursele pentru finanţarea ”operaţiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina.

Cotaţia ţiţeiului este afectată de îngrijorările cu privire la o recesiune mondială, iar această situaţie a continuat marţi după ce Banca Angliei a apreciat că perspectivele pentru economia mondială „s-au deteriorat în mod semnificativ”, după ce explozia preţurilor la materiile prime a alimentat inflaţia, ceea ce reprezintă un nou risc pentru încetinirea economiei mondiale în lunile următoare.

Euro a scăzut la cea mai redusă valoare din ultimii 16 luni

În plus, datele privind indicatorul PMI pentru zona euro, publicat marţi, arată că acesta a scăzut în luna iunie la ce mai redusă valoare din ultimele 16 luni, ceea ce sugerează că zona euro a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de doar 0,2%, scrie agerpres.ro.

În aceste condiţii, analiştii de la Citigroup au avertizat că preţul barilului de petrol ar putea coborî până la 65 de dolari la finele anului, fiind posibil să scadă până la 45 de dolari per baril la finele lui 2023, dacă recesiunea va afecta cererea de ţiţei. „Datele istorice sugerează că cererea de petrol devine negativă numai în cele mai grave recesiuni globale. Însă preţul petrolului scade în toate recesiunile”, subliniază analiştii de la Citi.

Cu toate acestea, scăderea cotaţiilor a fost limitată marţi de informaţiile că lucrătorii de pe platformele petroliere offshore din Norvegia au început o grevă care, începând de miercuri, ar urma să reducă producţia de petrol cu 130.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 6,5% din producţia de petrol a Norvegiei.

OPEC+ a confirmat planul privind o majorare a producției în luna august

În plus, deşi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, reuniţi sub umbrela OPEC+, a confirmat săptămâna trecută planul anunţat anterior privind o majorare modestă a producţiei în luna august, grupul a avut dificultăţi în trecut în a-şi respecta promisiunile.

„Producătorii din cadrul OPEC+ au capacităţi limitate pentru a majora semnificativ producţia şi deci nu sunt în măsură să vină în sprijinul pieţei. Producţia OPEC a scăzut în luna iunie iar majoritatea statelor membre nu au putut să îşi atingă ţintele de producţie”, susţin analiştii de la ING.

Aceasta nu înseamnă că presiunea politică asupra membrilor OPEC să majoreze producţia va înceta. Premierul britanic, Boris Johnson, a cerut cartelului să majoreze mai agresiv producţia de ţiţei iar preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să viziteze Orientul Mijociu la finele acestei luni iar preţurile la energie ar urma să fie unul dintre subiectele de pe agenda discuţiilor.