Prețul aurului în România a ajuns la un nou record! Cât costă gramul acum

de: Mirela Gabriela Todosi
14:00, 17 oct. 2024

Prețul aurului în România a ajuns la un nou record! Banca Națională a României a anunțat că prețul aurului a crescut, înregistrând o valoare istorică. Iată cât costă gramul acum.

Prețul aurului în România a ajuns la un nou record!

Prețul gramului de aur a atins un nou prag istoric. Conform informațiilor de la Banca Națională a României, gramul de aur s-a scumpit miercuri, 16 octombrie 2024, cu 4,7284 lei (1,21%), ajungând la o cotaţie de 393,9593 lei, de la 389,2309 lei.

Potrivit Băncii Naționale a României, deși prețul aurului a crescut în România, moneda națională s-a depreciat. Leul continuă de piardă teren în fața principalelor monede. Moneda naţională s-a depreciat pe 16 octombrie 2024, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9758 lei, în creştere cu 0,03 bani (0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9755 lei.

Leul a pierdut teren și în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,5675 lei, în creştere cu 0,72 bani (0,16%).

O monedă românească nouă va intra în circulație

O monedă nouă a fost lansată de BNR și a intrat deja în circulație. Monedele din argint de 10 lei vor avea putere circulatorie pe teritoriul României, deși sunt destinate în principal colecționarilor. Monedele vor fi disponibile în sucursalele regionale ale Băncii Naționale din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, oferind acces național la moneda specială.

Este vorba despre o monedă de argint de 10 lei pentru a marca 145 de ani de la nașterea artistei Cecilia Cuțescu-Storck. BNR a stabilit un tiraj maxim de 5.000 de exemplare pentru această monedă aniversară. Aversul monedei aduce o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, un simbol reprezentativ pentru opera Ceciliei Cuțescu-Storck. De asemenea, sunt incluse elemente esențiale precum valoarea nominală de „10 LEI”, stema României, inscripția „ROMÂNIA” și anul de emisiune „2024.” Pe revers, se poate admira portretul artistei alături de numele său complet „Cecilia Cuțescu-Storck” și anii între care aceasta a trăit, „1879” și „1969.”

De asemenea, o bancnotă românească a ajuns să le aducă bani frumoși celor care o vând colecționarilor. Este vorba despre bancnota de 20 de lei, care în ultima vreme este o prezență rară pe piața monetară. Mulți români o păstrează acasă și o vând cu sume impresionante. Prețul cerut pe o bancnotă de 20 de lei este de 5.800 de lei, însă valoarea ei ar putea crește în câțiva ani.

,,Sunt rare pentru că le păstrează acasă, nu sunt în circulaţie şi asta îţi dă impresia că le găseşti rar şi atunci când o găseşti o pui deoparte ceea ce creează raritate pentru alţii. Colecţionezi bancnote care au o raritate foarte mare, care au o valoare investiţională foarte mare.”, a precizat Adrian Asoltanie, consultant financiar.

La fel de valoroase sunt și monedele vechi, rare. Acestea sunt vândute colecționarilor cu sume fabuloase. Este cazul monedei românești „Polul din 1869”, având statutul de comoară numismatică. „Polul din 1868” este una dintre cele mai valoroase monede românești. Moneda este prezentă în foarte puține colecții publice și private, la nivel mondial.

Banca Națională a României a anunțat că prețul gramului de aur a crescut din nou, ajungând la o valoare istorică de 393,9593 lei pe gram.