Preţul asigurărilor RCA, influenţat de numărul mare de accidente şi valoarea despăgubirilor

de: BZI.ro
13:04, 18 feb. 2022

Potrivit unui sondaj realizat de curând, un şofer din patru din România nu ştie că un număr mare de accidente auto şi valoarea despăgubirilor influenţează costul poliţei RCA.

Cei mai mulţi dintre cei intervievaţi au declarat că au utilizat măcar o dată formularul de constatare amiabilă pentru instrumentarea daunei.

Numărul mare de accidente şi valoarea despăgubirilor creşte preţul asigurărilor RCA

În România, potrivit rezultatelor studiului sociologic, frecventa daunelor RCA este una extrem de ridicată. Se pare că 10 % dintre respondenţi au recunoscut că au fost implicaţi anul trecut într-un accident rutier în urma căruia au fost nevoiţi să folosească poliţa RCA a persoanei vinovate pentru a-şi acoperi prejudiciile suferite.

În timp ce 29 % dintre respondenţi au declarat că au apelat la Poliţie, cei mai mulţi, într-un procent de 68 % au spus că au utilizat formularul de constatare amiabilă pentru instrumentarea daunei.

Sondajul a scos în evidenţă faptul că aproximativ trei din patru şoferi conştientizează faptul că un număr mai mare de accidente auto, precum şi valoarea despăgubirilor, va influenţa costul poliţei RCA.

Sistem ce protejează anumite categorii de asigurați RCA

În prezent, în România funcționează un sistem care protejează anumite categorii de asigurați RCA.

„Simplificat, un asigurat sau un potențial asigurat care a primit, de la companii diferite, trei oferte RCA a căror primă este cu cel puțin 36% mai mare decât tariful de referinţă ASF ajustat cu coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabil vehiculului pentru care se solicită asigurarea, poate beneficia de alocarea de către BAAR – Biroul Asigurătorilor Auto din România către un asigurător RCA pe teritoriul României.

În acest caz, prima de asigurare va fi egală cu tariful de referință ASF plus 36%, ajustată cu coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicită asigurarea”, au explicat specialiștii.

În cadrul acestui studiu se mai arata că, deşi largă majoritate a celor intervievaţi îşi autoevaluează gradul de informare cu privire la asigurările RCA drept unul ridicat, în proporţie de 64 %, mai puţin de jumătate cunosc faptul că poliţa RCA îi protejează şi pe membrii familiei asiguratului dacă nu ei sunt vinovaţi de accident.

Modificări pentru RCA prin Directiva Uniunii Europene

Directiva europeană 2.118/2021, care a apărut în luna ianuarie a acestui an, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie pusă în aplicare la nivelul UE, deci și în România (prin lege sau ordonanță), începând cu data de 23 decembrie 2023.

Astfel, pentru vătămările corporale în caz de accident se pare că se va stabili o limită minimă de 1,3 milioane de euro pentru fiecare persoană prejudiciată sau de 6,45 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate). În același timp, pentru daunele materiale se va stabili o limită minimă de 1,3 milioane de euro pe accident.

În prezent, România aplică următoarele limite minime: pentru vătămări corporale și decese – 6,07 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate), iar pentru prejudicii materiale – 1,22 milioane de euro pe accident (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate).

În cazul tinerilor, polițele RCA cu decontare directă au ajuns să coste peste 2000 de lei anual. Astfel de polițele cu decontare directă îi scutesc pe şoferi în cazul unui eventual accident. Specialiştii menţionează faptul că prețul lor este cu de trei ori mai mare comparativ cu începutul anului 2021.

Potrivit sondajului realizat de curând, se pare că un şofer din patru din România nu ştie că un număr mare de accidente auto şi valoarea despăgubirilor va influenţa costul poliţei RCA.