Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a promulgat legea privind reducerea facturilor la electricitate și gaz

de: roxananoris27@gmail.com
14:20, 29 oct. 2021

Vineri, 29 octombrie 2021, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede plafonarea prețurilor la energie. Pe lângă aceasta, în lege este prevăzută și compensarea facturilor în sezonul rece 2021-202.

Administraţia Prezidenţială a transmis faptul că legea în discuție va fi pusă în aplicare începând cu data de 1 noiembrie 2021.

Președintele României a promulgat legea privind plafonarea prețurilor la energie

Preşedintele Iohannis a promulgat, vineri,  29 octombrie 2021, legea ce are în vedere schema de compensare a consumului de energie, asta după ce miercuri, 27 octombrie 2021, aceasta a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Conform documentelor, legea va începe să fie pusă în  aplicare cu data de 1 noiembrie.

Potrivit comunicatului, perioadă cuprinsă în schemă este până pe 31 martie 2022, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni şi în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

Alte decrete semnate de Klaus Iohannis

Pe lângă promulgarea legii privind reducerea facturilor la gaze și electricitate, Klaus Iohannis a mai semnat și alte decrete ce au în prim plan eliberarea din funcție a unor judecători ieșiți la pensie de la Tribunalele mai multor orașe precum București, Bacău, Caraș-Severin, etc.

„Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Caraş-Severin a doamnei Daniela-Valeria Iancu, inspector judiciar la Inspecția Judiciară – pensionare, la data de 1 noiembrie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Mihaela Munteanu, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casație şi Justiție – pensionare, la data de 1 noiembrie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul București a doamnei Miruna-Iulia Lupu – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Câmpulung a doamnei Iuliana Popescu – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Tecuci a doamnei Valerica Ciulei – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Neamț a domnului Dan Magdalina – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Bacău a domnului Paul-Daniel Moglan – pensionare”, așa cum se arată în comunicatul emis de Administrația Prezidențială.

În contextul în care în Parlament s-a votat plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, ministrul Energiei, Virgil Popescu a explicat faptul că legea va fi pusă în aplicare începând de săptămâna viitoare.

Preţurile au fost plafonate la 1 leu la kilowatt/oră la gaze naturale și 0,37 lei kilowatt/oră la energie electrică. În Camera Deputaţilor au fost înregistrate 285 de voturi pentru această lege iar Klaus Iohannis urmează să semneze legea.

A fost votată în Parlament legea plafonării preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Va intra în vigoare de la 1 noiembrie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a făcut mai multe declarații în legătură cu plafonare prețurilor la gaze naturale, lege de care vor beneficia toţi românii. După votul din Camera Deputaților , aceasta va urma să fie promulgată de Klaus Iohannis și va intra în vigoare începând uc data de 1 noiembrie – 31 martie 2022.

„O vom aplica de săptămâna viitoare. Trebuie să urmărim să vedem dacă vom interveni pe piaţă. În momentul în care am pus acel impozit pe venitul suplimentar pentru cei care nu poluează, cred că preţul se va tempera cât de cât şi nu vor mai fi atât de dornici să aibă câştiguri de pe urma pieţei. 1 noiembrie este saptamna viitoare, nu se pune problema că cineva să emită o factură la începutul lunii noiembrie. Vom avea discuţii cu furnizorii pentru a implementa acest lucru. Nimeni nu vrea ca la un moment dat să avem sincope la sistemul naţional. Amânarea facturilor este doar pentru romanii vulnerabili”, a declarat Virgil Popescu.