Președintele României a făcut anunțul! Iată ce se întâmplă cu pașapoartele cetățenilor chiar înainte de concediile de vară
Președintele României a făcut anunțul! Recent, au fost revizuite condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar. Iată ce se întâmplă cu pașapoartele cetățenilor chiar înainte de concediile de vară.
Președintele României a făcut anunțul!
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, 3 iunie 2024, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Actul normativ prevede revizuirea condiţiilor în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar, în acord cu tendinţele europene şi astfel, paşaportul simplu temporar ar urma să fie emis doar în situaţii speciale, de excepţie, care presupun o urgenţă în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.
Legea promulgată de către şeful statului vizează posibilitatea ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români.
Totodată, au fost reevaluate situaţiile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora. Cetăţenii români pot deţine, concomitent, un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar.
Ce obligații au românii care circulă în străinătate
Se schimbă legea pentru circulația românilor în străinătate. Este vorba despre românii care au copii minori. Executivul a emis o Hotărâre de Guvernare prin care renunță la cerința ca o persoană adultă, care nu este părinte sau tutore, însoțind un minor în afara țării, să prezinte certificatul de cazier judiciar.
Poliția de Frontieră poate verifica cazierul judiciar al adulților care însoțesc minorii folosind Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS și poate elibera certificatul de cazier judiciar pe loc.
Se mai introduce posibilitatea de a expedia pașaportul simplu electronic prin servicii de curierat, la orice adresă din România, costurile fiind suportate de solicitant. Expedierea se va face în baza sumei plătite pentru pașaport. Sistemul va fi funcțional începând cu data în care sunt îndeplinite condițiile tehnice necesare, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2025.
Autoritățile au transmis că persoanele care dețin pașaport vor fi anunțate prin email sau SMS atunci când le expiră anumite documente personale precum buletinul, permisul de conducere și pașaportul. Destinatarul va primi avertismentul cu 90 de zile înainte de data expirării fiecărui document. Dacă proiectul va deveni lege, notificările pentru expirarea documentelor vor fi trimise automat prin SMS sau email. Este important de menționat că, dacă autoritatea nu deține informațiile necesare, cetățenii vor fi notificați prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut. În ceea ce privește notificarea prin SMS sau email, autoritățile publice vor iniția proceduri pentru colectarea numerelor de telefon și a adreselor de email ale cetățenilor. Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic sau a unui paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu