Președintele Republicii Moldova le cere cetățenilor să nu poarte simboluri rusești de 9 mai
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut cetățenilor săi să nu abordeze simboluri rusești la festivitățile din 9 mai, care sunt consacrate victoriei din Al Doilea Război Mondial, având în vedere că militarii ruși ucid civili în Ucraina.
În acest sens, președintele a promulgat o lege, în timp ce opoziția, condusă de fostul președinte, Igor Dodon, le-a cerut oamenilor să meargă „la Parada Victoriei cu panglica Sfântului Gheorghe”, deși riscă să fie amendați.
„Nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace”, a declarat marți Maia Sandu.
Lege adoptată în Moldova care interzicea simbolurile armatei ruse
Maia Sandu a anunțat că a promulgat marți, 19 aprilie, legea care interzice folosirea în Republica Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară – litera Z, devenită simbol al armatei ruse, și panglica Sfântului Gheorghe.
„Aceasta nu atentează la memoria noastră istorică, oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei căzuți în Al Doilea Război Mondial”, a spus președintele Republicii Moldova.
Maia Sandu, apel la adversarii săi politici
De asemenea, actualul președinte al Republicii Moldova le-a cerut adversarilor ei politici comuniști și socialiști să nu divizeze societatea din interese politice.
„Republica Moldova îşi apără neutralitatea şi pacea în societate. De aceea, simbolurile războiului purtat împotriva Ucrainei sunt interzise în Republica Moldova. Le cer politicienilor să se abţină de la orice provocare”.
Cum se sancționează încălcarea legii promulgate astăzi
Potrivit legii promulgate astăzi, portul panglicii se sancţionează cu amenzi începând de la 900 de lei moldoveneşti (circa 45 de euro) sau 60 de ore de serviciu în folosul comunităţii.
Igor Dodon îi îndeamnă pe oameni să poarte simbolurile, chiar dacă vor fi amendați.
Fostul preşedinte Igor Dodon a reacționat, cerându-le cetățenilor Republicii Moldova „să meargă la Parada Victoriei cu panglica Sfântului Gheorghe”.
„Moldovenii acum se tem că prin declarațiile războinice pe care le faceți în ultima vreme, doamna Maia Sandu, veți implica și Moldova în conflict și război”, a spus Dodon.
De asemenea, PSRM a calificat declarațiile Maiei Sandu drept „pericol pentru pace”, scrie Unimedia.
„În loc să unească societatea, președintele Maia Sandu o dezbină cu multă insistență și cinism, amenință cetățenii țării noastre cu pedepse dacă nu se supun cenzurii instituite de actualul regim. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova califică declarațiile agresive ale Maiei Sandu drept încercare de a isteriza societatea și pericol mare pentru pacea și buna înțelegere între diferite grupuri sociale din țara noastră. (…)
Regretăm că actuala guvernare a țării a renunțat la înțelegerea inițială de a păstra neutralitatea și recurge la acțiuni periculoase care divizează puternic societatea moldovenească în „oameni buni” și „oameni răi”. Această practică distructivă, care își are sorgintea în regimurile totalitare, are drept scop fortificarea unui regim care nu are nimic în comun cu statul de drept, valorile și libertăți umane”, a susținut secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.
Reacția Ambasadei Rusiei la Chișinău
Și Ambasada Rusiei la Chișinău a reacționat, susținând că interzicerea panglicii Sf. Gheorghe „îngreunează mișcarea spre pace și prietenie”. Într-un comunicat transmis astăzi, instituția spune că această decizie „devalorizează eroismul strămoșilor noștri”, potrivit Unimedia.
Panglica folosită pentru prima dată ca decoraţie de ţarina Ecaterina a Rusiei a fost adoptată de rusofonii din estul Ucrainei ca simbol al sprijinului pentru Moscova în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, iar în Donbas au fost proclamate republicile secesioniste Doneţk şi Lugansk.
Litera „Z” este semnul distinctiv vopsit pe vehiculele militare ruse din Ucraina şi s-a răspândit în mediile sociale printre susţinătorii războiului declanşat de Rusia.