Președintele PMP, Eugen Tomac, despre aderarea Rep. Moldova la UE: Cea mai simplă metodă este unirea cu România

de: BZI.ro
14:23, 25 mai 2022

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, consideră că Republica Moldova poate adera mult mai rapid la Uniunea Europeană dacă s-ar uni cu România. De altfel, o unire cu România i-ar asigura și securitatea Republicii Moldova, este de părere Tomac.

Vă aducem aminte faptul că Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE de curând, în același timp cu Ucraina și Georgia.

Președintele PMP, Eugen Tomac, aderarea Rep. Moldova la UE se face ușor prin unirea cu România

Președintele PMP, Eugen Tomac consideră că Republica Moldova nu se poate integra în Uniunea Europeană mai devreme de 10-15 ani. Această perioadă lungă este luată în calcul din prisma faptului că țările deja membre nu vor accepta o perioadă mai mică. Europarlamentarul PMP explică faptul că cea mai bună şi cea mai uşoară cale de integrare rapidă în UE este unirea cu România. Acest lucru ar duce şi la creșterea securității Republicii Moldova.

”Republica Moldova se bucură de un larg succes la ora actuală și de o deschidere fără precedent în UE, dar asta nu-i asigură o intrare rapidă în cadrul Uniunii Europene. Avantajul Republicii Moldova, spre deosebire de celelalte state, precum Ucraina și Georgia, este că are și o soluție de rezervă, pe care la un moment dat va trebui să o discute cu cetățenii ei. (…) precizează Eugen Tomac.

Poate accepta România o unire cu Republica Moldova dacă moldovenii nu își doresc acest lucru?

Reporterul RFI l-a întrebat pe Eugen Tomac de ce România ar accepta o unire cu Republica Moldova în contextul în care pare că nu există o voință populară dincolo de Prut, și din cauza conflictului înghețat din Transnistria. Ca răspuns, europarlamentarul a amintit faptul că în 2018 în Parlamentul României a fost adoptată o rezoluție prin care statul român este pregătit să discute cu autoritățile de la Chișinău asupra subiectului unirii, dacă cele din urmă vor fi de acord. Interesant este faptul că UDMR s-a opus acestui act.

” Deci consens politic există. Totul este să avem capacitatea la momentul potrivit să discutăm în termeni de interes național pentru România și pentru Republica Moldova, atunci când se va ivi contextul. Eu doar am vrut să pun accent pe faptul că acest proiect nu poate fi trecut cu vederea, ținând cont de evoluțiile din regiune. (…) conchide Eugen Tomac.

Republica Moldova, un pas în față spre aderarea la Uniunea Europeană

Republica Moldova a făcut un pas mare în față în contextul aderării la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău au trimis cererea de aderare, odată cu Ucraina și Georgia. În procesul amintit mai sus, Maia Sandu a făcut o vizită istorică în Bruxelles și Paris pentru a-și prezenta cauza. Ba mai mult, președintele Rep. Moldova a explicat faptul că în următoarele săptămâni o să efectueze mai multe vizite în țările membre UE pentru a-și asigura susținerea pentru integrarea europeană:

„În următoarele săptămâni, mă voi întâlni cu mai mulţi oficiali europeni, pentru a obţine sprijinul de care ţara noastră are nevoie pentru a avansa pe calea euro-integrării. Moldovenii merită un viitor prosper şi paşnic, în ţara lor, parte a familiei UE”, explica Maia Sandu.

Maia Sandu a îmbrăcat o ținută lejeră care a atras atenția în presa românească și internațională

Așadar, vom vedea dacă propunerea lui Eugen Tomac, președintele PMP despre Rep. Moldova, integrarea în UE și unirea cu România va fi luată în calcul de autoritățile de la București și Chișinău.