Președintele iranian Ebrahim Raisi va fi înmormântat ca un martir: „Toată lumea a venit să îşi ia rămas bun” – VIDEO
Zeci de mii de iranieni au venit marţi să-l plângă pe preşedintele Ebrahim Raisi în oraşul Tabriz, după ce acesta a fost murit în weekend, împreună cu ministrul său de externe şi alte şapte persoane, într-un accident de elicopter în apropierea graniţei cu Azerbaidjanul, relatează Reuters şi AFP.
Televiziunea de stat a difuzat imagini în direct cu îndoliaţii, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în negru, bătându-se în piept, conform tradiţiei, în timp ce un camion acoperit cu flori albe care transporta sicriele înfăşurate în steagul naţional era condus încet prin mulţime.
„Toată lumea a venit să îşi ia rămas bun de la preşedintele martir şi de la însoţitorii săi, indiferent de facţiune, etnie sau limbă”, a declarat deputatul din Tabriz Masoud Pezeshkian.
Cu toate acestea, deşi televiziunea de stat a declarat că în Tabriz a venit o mulţime numeroasă, unele persoane din interior au văzut un contrast puternic în ceea ce priveşte durerea publică în comparaţie cu adunările anterioare de la moartea altor personalităţi de rang înalt din istoria de 45 de ani a Republicii Islamice.
În timp ce Iranul a proclamat cinci zile de doliu pentru Raisi, nu a existat prea mult din retorica emoţională care a însoţit, de pildă, moartea lui Qassam Soleimani, comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluţionare, trupele de elită ale regimului, ucis de o rachetă americană în 2020 în Irak şi ale cărui funeralii au atras mulţimi uriaşe de persoane îndoliate, care l-au plâns cu durere şi furie.
Trupul lui Raisi a fost transportat apoi cu avionul de la Tabriz, cel mai apropiat oraş mare de locul îndepărtat al accidentului, la aeroportul din Teheran, înainte de a se îndrepta spre oraşul sfânt al musulmanilor şiiţi, Qom. De acolo, acesta se va întoarce în capitală pentru a fi depus la Marea Moschee din Teheran înainte de a fi transferat în oraşul său natal Mashhad, în estul Iranului, pentru a fi înmormântat joi.
Cei îndureraţi au purtat afişe cu imagini ale lui Raisi, ale ministrului de externe Hossein Amirabdollahian, ale conducătorului rugăciunii de vineri din oraşul Tabriz şi ale altor oficiali care au fost de asemenea ucişi în accident.
Criza se adâncește
Moartea preşedintelui a survenit într-un moment de criză tot mai profundă între conducerea clericală şi societate în general, din cauza unor probleme care merg de la înăsprirea controalelor sociale şi politice până la dificultăţile economice.
Pentru a-şi restabili legitimitatea afectată în urma unei participări scăzute la cote istorice, de doar 41%, la alegerile parlamentare din martie, conducătorii iranieni trebuie să stârnească entuziasmul publicului pentru a asigura o participare ridicată la alegerile prezidenţiale anticipate care vor avea loc la 28 iunie.
Dar iranienii au încă amintiri dureroase legate de gestionarea tulburărilor izbucnite la nivel naţional după moartea în custodie a unei tinere iraniano-kurde, în 2022, proteste înăbuşite printr-o represiune violentă a statului, care a implicat detenţii în masă şi chiar execuţii.
Furia publică generalizată faţă de înrăutăţirea nivelului de trai şi de corupţia omniprezentă ar putea, de asemenea, să-i ţină pe mulţi iranieni acasă.
Unii analişti spun că milioane de oameni şi-au pierdut speranţa că cei aflaţi la putere în Iran pot rezolva o criză economică generată de un mix de sancţiuni americane, management defectuos şi corupţie.