Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, și-a dat demisia
Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, și-a confirmat demisia, spune biroul primului ministru, după ce protestatarii au luat cu asalt reședința oficială a ambilor lideri. Protestatarii au intrat în casă, distrugând mai multe obiecte.
Asta în condiţiile în care Sri Lanka este în faliment, existând o criză economică fără precedent în ultimii zeci de ani. Inflația a crescut ajungând la cote inimaginabile, iar oamenii susțin că nu își mai permit să-și cumpere nici minimul necesar supraviețuirii.
Gotabaya Rajapaksa, președintele din Sri Lanka, și-a dat demisia
În contextul în care protestatarii din Sri Lanka au ocupat palatul prezidențial, președintele Gotabaya Rajapaksa și-a dat demisia. Manifestanții încă ocupă palatul prezidențial și reședința primului ministru și au refuzat să plece până când liderii demisionează. Președintele parlamentului a declarat sâmbătă că președintele va demisiona pe 13 iulie.
Dar mulți protestatari au fost puternic sceptici față de anunț. Luni, biroul primului ministru Ranil Wickremesinghe a declarat într-o declarație că a fost informat oficial de domnul Rajapaksa că își va demisiona miercuri. Cu toate acestea, nu a existat niciun cuvânt direct din partea domnului Rajapaksa.
Conform constituției din Sri Lanka, demisia sa poate fi acceptată în mod oficial doar atunci când demisionează printr-o scrisoare adresată președintelui parlamentului – ceea ce nu se întâmplă încă. Locația lui Rajapaksa nu este dezvăluită în prezent, dar surse militare au declarat pentru BBC că se află pe o navă marinei în apele Sri Lanka.
Fratele său, fostul premier Mahinda Rajapaksa, se află pe o bază navală din țară, spun sursele. Mii de oameni au descins sâmbătă în capitală cerând demisia președintelui după luni de proteste. Rajapaksa a fost acuzat de proasta gestionare economică a țării, care a cauzat de luni de zile penurie de alimente, combustibil și medicamente.
Sri Lanka nu mai are benzină
Sri Lanka trece printr-o criză fără precedent, iar țara a rămas fără stocuri de benzină. Următoarele rezerve urmează să ajungă peste 2 săptămâni, dar Guvernul a declarat în repetate rânduri că nu mai au bani pentru a plăti distribuitorii. Statul înregistrează datorii la mai mulți distribuitori. Evenimentele extraordinare de sâmbătă au părut a fi punctul culminant a lunilor de proteste în principal pașnice în Sri Lanka. Mulțimi uriașe s-au adunat spre reședința oficială a președintelui Rajapaksa, scandând sloganuri și fluturând steagul național înainte de a sparge baricadele și de a intra în proprietate.
Imaginile online au arătat oameni cutreierând prin casă și înoând în piscina președintelui, în timp ce alții au golit o comodă, au ales printre lucrurile președintelui și au folosit baia lui luxoasă.
Contrastul dintre luxul palatului și lunile de greutăți îndurate de cei 22 de milioane de oameni ai țării nu a fost pierdut pentru protestatari. Rajapaksa și-a eliberat vineri reședința oficială ca măsură de siguranță înaintea protestelor planificate, au declarat două surse din ministerul apărării, potrivit Reuters. Vom vedea dacă președintele din Sri Lanka își va da demisia în mod oficial și ce impact va acea acest lucru către populație.