Președintele Consilului Național de Combatere a Discriminării, Csaba Asztalos, va verifica constituţionalitatea obligării medicilor să se vaccineze împotriva COVID-19
Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD) a declarat faptul că va verifica dacă obligativitatea vaccinării cadrelor medicale împotriva COVID-19 respectă Constituţia României. Acesta a declarat că în Franța acest lucru este unul constituţional.
Declaraţiile vin în contextul în care în spaţiul public a apărut informaţia precum că autorităţile române vor obliga cadrele medicale să prezinte certificatul digital.
Csaba Asztalos, președintele CNCD vrea verificarea constituţionalităţii obligativităţii vaccinării cadrelor medicale
Într-un punct de vedere, Csaba Asztalos, președintele CNCD a precizat faptul că instituţia pe care o conduce va verifica dacă o posibilă obligativitate a vaccinării personalului medical încalca Constituţia României. Acesta a declarat faptul că sunt mai multe state care au luat decizii similare şi că, de exemplu, în Franța, măsura care a provocat tensiuni uriașe, nu încalca Constituția:
„În Franța, de exemplu, Consiliul Constituțional, adică Curtea Constituțională din Franța, pe data de 5 august a calificat o astfel de lege, care obliga angajații din sistemul sanitar să se vaccineze sau să se testeze pe cheltuială proprie, respectiv condiția de a i se suspendă contractul de muncă celui care nu se vaccinează sau nu se supune testării, ca fiind un act normativ constituțional. Cu excepția persoanelor care au contra-recomandare de a se vaccina. În Italia avem această obligativitate de o perioadă mai lungă de timp decât în Franța, Ungaria la fel, și acolo urmează Curtea Constituțională să se pronunțe asupra plângerilor depuse cu privire la această lege”, a spus președintele CNDC.
CNCD va verifica dacă autorităţile un scop legitim prin obligativitatea vaccinării sau testării cadrelor medicale
De altfel, președintele CNDC susţine faptul că se va verifica dacă există un scop legitim în obligativitatea vaccinării şi testării cadrelor medicale. Csaba Asztalos sublinează faptul că există dreptul pacienţilor de a fi în siguranţă în spitale:
„Trebuie să avem în vedere dreptul pacienților de a fi în siguranță în spitale și atunci când beneficiază de servicii medicale, dar și dreptul angajaților pentru a fi protejată sănătatea acestora, tot în aceste domenii de activitate. Alternativa testării este prezentă, se va analiza dacă această alternativă este o măsură proporțională sau nu, se pot lua în calcul costul testelor, tipul de test și, desigur, se pune și în discuție cheltuiala testelor și în acest caz avem o prevedere constituțională care obligă angajatorul să asigure sănătatea la locul de muncă și interpretarea va fi pe acest segment, în ce măsură se pot transfera astfel de costuri către angajați din punct de vedere constituțional”, explică președintele CNCD.
Cadrele medicale care nu prezintă certificatul digital Covid-19 vor avea contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile
Autorităţile române au precizat faptul că se va trece la suspendarea cadrelor medicale pentru o perioadă de 30 de zile dacă nu prezintă certificate digitale COVID-19. Măsura este luată pentru a preveni infectările din unităţile medicale:
„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății
Pe de altă parte, managerul unui spital din România le-a interzis medicilor care nu sunt vaccinați să lucreze pe secția de COVID-19:
În două săptămâni a explodat numărul pacienţilor infectaţi. Astăzi (n.red. 23 septembrie 2021), în acest moment, avem 23 de pacienţi pe secţia de COVID-19 şi şase în terapie intensivă.
De această dată dau decizie internă, urmează azi să o scriu, am anunţat pe toată lumea: nu voi mai accepta să se lucreze pe secţia COVID şi în punctele unde există contact cu COVID Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), Terapia Intensivă, Radiologie, etc. decât cu personal vaccinat.
Am transmis asistentelor, celor care nu sunt vaccinate, că, deşi vor fi afectate la buzunar, nu voi ezita să le detaşez. Le iau de acolo, le detaşez în alte secții, şi duc altele care sunt vaccinate. (…) declara managerul unității medicale