Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a scăpat de controlul judiciar! Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea Supremă – Update

de: Ciprian Nedelcu
18:29, 31 aug. 2021

Șeful Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a scăpat de controlul judiciar. Decizia a fost luată astăzi de magistrații din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În cadrul dosarului, Alexe este cercetat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție pentru luare de mită și instigare la delapidare

Update: „Salut decizia de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Încă din prima zi în care mi-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, m-am declarat încrezător în actul de justiție și iată că lucrurile încep să se clarifice.

Așa cum am reiterat mereu sunt cel mai interesat ca acest caz să fie soluționat pentru a putea să îmi demonstrez nevinovăția.

Rămân la dispoziția instituțiilor statului cu aceeași deschidere și îi asigur pe români de buna credință cu care mi-am exercitat funcțiile publice pe care le-am deținut în întreaga mea carieră”, a declarat Costel Alexe

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a scăpat de controlul judiciar! Decizia a fost luată azi de judecătorii de la Curtea Supremă.

„Instanța admite plângerea formulată de petentul Costel Alexe împotriva ordonanței din data de 24 august 2021 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, prin care s-a dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar. Revocă măsura controlului judicar dispusă prin ordonanța din data de 27 aprilie 2021 în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției. Definitivă”, au precizat judecătorii de la Curtea Supremă.

Costel Alexe, cercetat de procurorii anticorupție

În urmă cu câteva luni, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând de la data de 27 aprilie 2021 față de Costel Alexe, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare, dar și față de o persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.
Printre obligațiile impuse prin controlul judiciar față de cei doi se afla interdicția de a părăsi țara și aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menționate în ordonanță.

Ce au spus anchetatorii cu privire la situația șefului CJ Iași

Procurorii DNA au susținut că actualul șef al CJ Iași, Costel Alexe, ar fi cerut produse din tablă.

„Pe 6 aprilie 2020, inculpatul Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE. Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului”, au susținut anchetatorii.

Aceștia au adăugat că valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 de lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului. „Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”, au încheiat procurorii anticorupție.