Președintele Chinei condamnă „lărgirea alianţelor militare”

de: Tanase Madalina
21:31, 22 iun. 2022

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a criticat astăzi, 22 iunie, „lărgirea alianţelor militare”, într-un discurs rostit înainte de începerea forumului economic virtual BRICS care se ţine miercuri la Beijing, potrivit media de stat, citate de France Presse.

Grup influent de economii emergente, BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) reprezintă peste 40% din populaţia lumii şi aproape un sfert din PIB-ul planetei. Trei dintre membrii săi – China, India şi Africa de Sud – s-au abţinut de la votul unei rezoluţii a ONU ce condamna invazia Ucrainei de către Rusia. Beijingul şi New Delhi au legături militare strânse cu Moscova şi cumpără cantităţi tot mai mari de petrol de la aceasta.

„Omenirea a cunoscut ravagiile a două războaie mondiale şi ceaţa întunecată a confruntării Războiului Rece”, a declarat Xi Jinping, potrivit agenţiei de presă Xinhua.

„Această istorie dureroasă arată că confruntarea dintre blocurile hegemonice (…) nu va aduce pace şi securitate, ci doar război şi conflicte”, a insistat el, subliniind că „criza din Ucraina este un alt semnal de alarmă pentru lume”.

„Încrederea oarbă într-o poziţie de forţă, lărgirea alianţelor militare şi căutarea propriei securităţi în detrimentul securităţii altor ţări duce inevitabil la un impas al securităţii”, a subliniat el, într-o aparentă referire la NATO şi Statele Unite.

În timpul unui apel telefonic săptămâna trecută, Xi Jinping l-a asigurat pe omologul său rus Vladimir Putin că Beijingul va continua să sprijine Moscova în materie de „suveranitate” şi „securitate”, aminteşte AFP. Comentariile au fost condamnate de Statele Unite, care au cerut Chinei să evite să se plaseze „pe partea greşită a istoriei”.

Vladimir Putin este așteptat la summitul BRICS

Vladimir Putin este aşteptat joi prin conexiune virtuală la summitul BRICS de la Beijing. Ar fi vorba de prima apariţie a liderului rus la un forum mondial de la lansarea invaziei în Ucraina. Afişându-se, chiar şi în format virtual, alături pe Xi Jinping, Narendra Modi, Jair Bolsonaro şi Cyril Ramaphosa, Vladimir Putin, contestat de majoritatea comunităţii internaţionale pentru vărsarea de sânge neprovocată dusă în Ucraina, caută să dea impresia că nu este izolat de tot. Însă BRICS nu este o structură omogenă, fiind zădărnicită de neîncredere între liderii ţărilor membre şi ideologiile contrare pe care aceştia le îmbrăţişează.

Deşi au condamnat pe alocuri invazia din Ucraina, totuşi omologii lui Putin din BRICS par mai degrabă dominaţi în acţiune de încercările lor de a reprezenta o contrapondere pentru Occident. Iar acest lucru, spune pentru CNN Sushant Singh, cercetător la Center for Policy Research (CPR) din New Delhi, îi conferă „un mare plus” lui Putin, chiar şi numai prin prisma faptului că nu este respins definitiv, ca un „paria”, la nivelul BRICS.

Summitul BRICS are loc la doar câteva zile de la cel al celor mai dezvoltate şapte economii ale lumii (G7), care au demonstrat un front unit împotriva noii agresiuni militare ruseşti. Spre deosebire de G7, BRICS va trata cel mai probabil subiectul Ucraina în aşa fel încât să nu deranjeze actuala conducere a Rusiei, limitându-se doar la solicitarea unei soluţii paşnice. Până la urmă, dincolo de războiul din Ucraina, Beijingul, gazda summitului, preferă să se axeze pe propria agendă, şi anume promovarea noilor sale iniţiative economice şi de securitate şi respingerea „blocurilor”, o referire la Statele Unite, notează CNN.