Președintele Camerei Afacerilor Externe anunță o audiere de supraveghere a ajutorului SUA pentru Ucraina
Mike McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, va organiza o audiere miercurea viitoare pe tema „Supravegherea, transparența și responsabilitatea asistenței Ucrainei”, a anunțat comisia miercuri.
Inspectorii generali de la Departamentul de Stat, Departamentul Apărării și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională sunt programați să depună mărturie.
Audiere de supraveghere a ajutorului SUA pentru Ucraina
Miliardele de dolari în asistența SUA pentru Ucraina erau de așteptat să fie supuse unui control sporit de către Casa condusă de republicani.
Inspectorii generali nu au anunțat niciun caz de utilizare abuzivă a fondurilor sau a armelor furnizate de SUA. Există zeci de proiecte în derulare de la Biroul Inspectorului General legate de supravegherea asistenței SUA pentru Ucraina.
Luni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat cea de-a 34-a retragere de arme și echipamente pentru Ucraina, în valoare de 350 de milioane de dolari. SUA au angajat peste 32 de miliarde de dolari în fonduri de retragere prezidențială pentru a ajuta Ucraina de când invazia pe scară largă a Rusiei a început cu mai bine de un an în urmă.
NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă în Ucraina
Premierul estonian Kaja Kallas a spus că țările NATO trebuie să se pregătească pentru un război lung în Ucraina, cerând aliaților să mărească cheltuielile pentru apărare.
„Rusia s-a pregătit pentru o confruntare lungă și noi la fel trebuie”, a scris Kallas pe Twitter miercuri.
Premierul estoniei a cerut țărilor NATO să mărească cheltuielile pentru apărare dincolo de pragul de 2%.
„Estonia și-a mărit semnificativ bugetul pentru apărare, va ajunge la 3% din PIB până în 2024”, a spus ea. „2% din PIB pentru cheltuielile de apărare trebuie să fie podeaua, nu plafonul.”
Marea Britanie va furniza Ucrainei proiectile pe bază de uraniu sărăcit
Marea Britanie va furniza Ucrainei proiectile pe bază de uraniu sărăcit și a insistat că au un risc scăzut de radiații, adăugând că acestea nu au nicio legătură cu armele nucleare și calificând reacția Moscovei, care a numit această decizie drept un nou pas către o „coliziune nucleară”, drept o „încercare deliberată de a dezinforma”, scrie BBC.
Marea Britanie va include obuze perforante care conţin uraniu sărăcit în pachetul celor 14 tancuri Challenger 2 pe care le va oferi Ucrainei, a anunțat ministerul britanic. Uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a declarat Ministerul Apărării.
Ministerul britanic de Externe, a dat asigurări că nu este vorba de nicio escaladare spre un conflict nuclear. „Singura ţară din lume care evocă probleme de tip nuclear este Rusia”, a afirmat James Cleverly, citat de site-ul Tagesschau.de.