Președintele belarus Alexandr Lukașenko: „Nu vrem război. Nici noi, nici rușii”

de: Tanase Madalina
20:46, 21 ian. 2022

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a avertizat Occidentul să nu lanseze vreun atac în regiune.

„Nu vrem război. Nici noi, nici rușii. Dar ne construim securitatea pentru a ne proteja. Dacă vor continua să ne tatoneze constant, dacă își desfășoară armatele împotriva noastră, ne amenință, atunci vom lovi extrem de puternic. Este imposibil să ne învingă”, a spus acesta jurnaliştilor, adăugând că „aceasta nu este o ameninţare, ci doar un avertisment”.

„Suntem genul de oameni care nu pot fi învinși nici ca spirit și nici teritorial: de la Brest până la Vladivostok. Mulți au încercat deja, ne amintim asta. Știți cum s-a terminat. Dumnezeu să ne ajute să ne păstrăm teritoriul și s-l dezvoltăm. Acestea sunt obiectivele noastre.”, a spus Lukașenko, potrivit serviciului său de presă.

El a recunoscut că nu și-ar fi putut imagina niciodată că va trebui să-și construiască apărare împotriva celor de același neam cu el (cu referire la ucraineni).

„Nu am construit un simplu gard, ci am realizat cel mai scump sistem de securitate la granița de sud”, a explicat el.

Lukașenko a subliniat că Minsk și Moscova nu vor un război, pentru că „va afecta pe toată lumea”.

„De aceea nu vrem să mergem într-un război. Nici nu vrem pentru că ne amintim de războiul pe care l-am avut acum șaptezeci de ani”, a mai președintele, potrivit TASS.

Statele Unite ale Americii iau în calcul evacuarea membrilor familiilor diplomaților americani prezenți în Ucraina, stat aflat tot mai aproape de o agresiune militară a Federației Ruse. Totodată, personalul neesențial va putea părăsi Ucraina în mod voluntar. Decizia ar fi o primă etapă către o evacuare diplomatică completă, scrie DefenseRomania.

Potrivit surselor DefenseRomania de la Geneva, discuțiile cruciale dintre Antony Blinken, secretarul de stat american și Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse, nu s-au finalizat cu vreun consens.

Din păcate, așa cum era de așteptat, SUA și Rusia nu au ajuns la un numitor comun la Geneva, capitala păcii.

În aceste condiții Statele Unite ale Americii evaluează în prezent evacuarea membrilor familiilor diplomaților aflați în Ucraina. Totodată, personalul considerat neesențial va putea părăsi în mod voluntar Ucraina. Un anunț e așteptat în următoarele zile.