Preşedintele Băncii Centrale Europene: „Vom continua să majorăm rata dobânzii în ritm susţinut”

de: BZI.ro
23:59, 23 dec. 2022

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde a promis vineri că instituţia pe care o conduce va face tot posibilul pentru a combate inflaţia, într-un mesaj video adresat europenilor îngrijoraţi de diminuarea puterii lor de cumpărare, informează AFP, conform Agerpres.

„Majorăm rata dobânzilor şi vom continua să o majorăm, într-un ritm susţinut, până când va fi la nivelul care va asigura o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta noastră pe termen mediu de 2%”, a declarat Christine Lagarde în mesajul său video.

„Şi vom reuşi”, a adăugat Christine Lagarde.

BCE a majorat dobânda de referinţă în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată în istoria instituţiei

Începând din luna iulie, BCE a majorat dobânda de referinţă în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată în istoria instituţiei, costul creditului în zona euro fiind majorat până acum cu 2,5 puncte procentuale, din care o majorare de 50 de puncte de bază a fost decisă la şedinţa de politică monetară din luna decembrie.

Inflaţia ridicată „afectează pe toată lumea, în special pe cei săraci”, a subliniat Christine Lagarde.

„Vă promit că vom face tot ceea ce este posibil pentru a reduce inflaţia”, a adăugat fostul ministru francez al Economiei într-un moment în care scăderea puterii de cumpărare, ca urmare a exploziei preţurilor, a devenit o preocupare majoră pentru europeni.

Majorarea dobânzii ar putea deveni „noua normalitate pe termen scurt”

Majorarea dobânzii de bază cu 50 de puncte, la ultima şedinţă de politică monetară, ar putea deveni „noua normalitate pe termen scurt”, a declarat separat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde.

La finele lui 2021, Christine Lagarde continua să afirme că, cel mai probabil, dobânzile nu vor fi majorate pe parcursul lui 2022, în condiţiile în care la acel moment inflaţia era percepută ca un fenomen trecător. Însă războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a dus la explozia preţurilor la energie şi pe cale de consecinţă la o inflaţie accelerată în Europa, totul culminând cu o rată anuală a inflaţiei de aproape 11% în zona euro în luna octombrie.