Președintele Azerbaidjanului, discurs dur împotriva Occidentului: ”Sunt ipocriți să critice țara de la care importă petrol, în contextul în care SUA este cel mai mare producător”
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a ținut un discurs dur împotriva Occidentului pe care l-a criticat în contextul în care Vestul a luat măsuri absurde de combaterea incălzirii globale. Acesta a punctat faptul că țările nu trebuiesc să fie învinuite pentru că au daruri de la Dumnezeu care constau în aur, petrol, cărbune sau gaze naturale.
Azerbaidjanul are resurse naturale bogate de petrol, gaze naturale, aur, aluminiu. Este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din lume. Azerbaidjan a produs 32,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, conform datelor operaționale pentru ianuarie-august 2023, 8,6 miliarde metri cubi de producție de gaz extras din ACG, în timp ce 17,6 miliarde metri cubi din Shah Deniz și 0,2 miliarde metri cubi din Absheron.
Președintele Azerbaidjanului, discurs dur împotriva Occidentului: ”Țările nu trebuiesc învinuite pentru că au rezerve de combustibili fosili care sunt un dar de la Dumnezeu”
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și-a folosit discursul de deschidere la COP29 pentru a adresa o critică puternică guvernelor occidentale, care cumpără gazul țării sale, dar condamnă economia dependentă de combustibili fosili a acesteia. La începutul summitului climatic COP29, președintele Aliyev a acuzat națiunile occidentale de ipocrizie, subliniind că, deși achiziționează gaz azer, critică în același timp dependența Azerbaidjanului de combustibili fosili.
În cadrul celor două zile de discursuri programate ale liderilor mondiali, Aliyev și-a exprimat frustrarea față de mass-media occidentală, activiștii pentru climă și cei care critică industria de petrol și gaze a Azerbaidjanului, numindu-i „ipocriți,” mai ales având în vedere că Statele Unite sunt cel mai mare producător de petrol din lume.
„Nu este corect să numești Azerbaidjanul un ‘petrostat,’” a susținut el, menționând că țara sa reprezintă mai puțin de 1% din producția globală de petrol și gaze.
„Petrolul și gazele sunt daruri de la Dumnezeu, la fel ca soarele, vântul și mineralele,” a continuat el.
„Orice resursă naturală—fie că este petrol, gaze, vânt, soare, aur, argint, cupru—acestea sunt toate resurse naturale. Țările nu ar trebui să fie blamate pentru că le au sau pentru că le aduc pe piață,” a declarat Aliyev.
„Ca președinte al COP29, desigur, vom susține puternic o tranziție verde și lucrăm pentru aceasta. Dar, în același timp, trebuie să fim realiști,” a adăugat el.
Discursul președintelui azer a stârnit reacții mixte în rândul participanților la COP29.
Kingbadantee Sabir, responsabil de comunicare la Global Shapers Dhaka Hub, a recunoscut validitatea punctului de vedere al președintelui, dar a subliniat necesitatea unui echilibru.
„Faptul că a subliniat ipocrizia este un lucru pe care ar trebui să-l apreciem. Este adevărat. Dar, în același timp, nu putem nega că combustibilii fosili sunt nocivi. Așadar, ce facem în schimb? Trebuie cu adevărat să ne asigurăm că tranziția către energie verde capătă avânt,” a declarat Sabir pentru Euronews.
Asad Rehman, de la ONG-ul War on Want, a fost de acord cu unele puncte menționate de Aliyev, dar a accentuat importanța acțiunii din partea marilor poluatori.
„Singura modalitate de a face progrese este dacă se face în mod echitabil,” a spus Rehman. „Are dreptate când spune că semnalele pentru schimbare trebuie să vină de la cei mai mari poluatori.”
„Țările care au poluat de peste un secol – precum Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit – au un rol esențial de jucat. Ceea ce fac ele contează, deoarece transmite un semnal puternic restului lumii,” a adăugat el.
Așadar, președintele Azerbaidjanului, a avut un discurs dur împotriva Occidentului pe care l-a acuzat de ipocrizie.