Președintele ASF vrea să elimine comisioanele și acuză administratorii de fonduri de pensii private

de: Pruna Gabriela
19:27, 01 iun. 2022

7,86 de milioane de români cotizează în prezent la Pilonul II de pensii, însă nu este clar cine răspunde pentru fraudele comise prin intermediul acestui sistem de plătire a pensiilor private. Majoritatea oamenilor sunt de părere că Pilonul II de pensii nu este construit corect, deoarece în loc să producă bani, românii sunt constant în pierdere, mai ales că inflația este o problemă majoră în România.

În mod cert, președintele și Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să facă plângeri pentru comisionare abuzivă și cheltuieli nedeductibile.

7,86 de milioane de români cotizează în prezent la Pilonul II de pensii

Firmele care administrează banii de pensii din Pilonul II încasează două tipuri de comisioane: unul din totalul activelor administrate și unul din cotizația oamenilor. Acesta din urmă urmează să fie eliminat prin modificarea legislației. Anul acesta randamentului fondurilor private de pensii a scăzut.

După ce randamentul a scăzut la toți asiguratorii în medie cu 6,4% în ultimul an, românii care ies acum la pensie ar putea încasa mai puțini bani decât anul trecut. Cauza acestor scăderi este devalorizarea titlurilor de stat care reprezintă 60,77% din totalul activelor.

Comisioanele administratorilor fondurilor de pensii private au rămas aceleași pentru oameni. Unul dintre ele vine din contribuțiile oamenilor, iar al doilea se deduce din activul net total al fondului de pensii administrat privat.

„Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, administratorii fondurilor de pensii administrate privat percep de la cei care contribuie la respectivele fonduri de pensii un comision de administrare care este constituit din două surse, respectiv prin deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5% și prin deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună“, a declarat pentru Digi 24, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

Comisioanele trebuie să fie eliminate

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară este de părere că că situația nu este corectă pentru cei 7,86 de milioane de români care cotizează în prezent la Pilonul II de pensii, iar comisioanele reprezintă un privilegiu nemeritat pentru administratorii de fonduri de pensii private. El a declarat că legea va fi schimbată, iar comisionul încasat din contribuții va fi eliminat.

„Am inițiat procedura pentru modificarea a legii care generează privilegii nemeritate administratorilor de fonduri de pensii private. Trebuie să corectăm această inadvertență și în perioada următoare, voi propune de urgență un proiect de act normativ, prin care se urmărește îmbunătățirea cadrului de reglementare incident activității administratorilor de fonduri de pensii, precum și eliminarea comisionului perceput la contribuția participanților la aceste fonduri“, a mai declarat Nicu Marcu

Datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 89,63 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2022, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat la 31 ianuarie 2021.