Preşedinta Republicii Peru, Dina Boluarte şi alţi responsabili, acuzaţi de fapte de „genocid” pentru reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale
Marţi, 10 ianuarie 2023, Parchetul peruan a acuzat preşedinta Republicii Peru, Dina Boluarte şi alţi responsabili de fapte de „genocid” pentru reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale. De altfel, și în Brazilia au loc proteste împotriva noului președinte, acolo unde protestatarii au distrus opere de artă unice în lume.
În Peru a fost declarată stare de urgenţă în contextul în care mii de protestatari au ieşit în stradă pentru a cere demiterea actualului preşedinte şi iniţierea alegerilor anticipate. Până acum, circa 40 de persoane au decedat.
Preşedinta Republicii Peru, Dina Boluarte şi alţi responsabili, acuzaţi de fapte de „genocid” pentru reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale
Desprea deschiderea anchetei a anunţat Parchetul pe reţeaua de socializare Twitter. În postare se menţionează faptul că procurorul Patricia Benavides „a decis să deschidă o anchetă preliminară împotriva preşedintei Dina Boluarte, a preşedintelui Consiliului de miniştri Alberto Otarola, a ministrului de interne Victor Rojas, a ministrului apărării Jorge Chavez”.
Potrivit comunicatului emis de parchet, ancheta se referă la fapte de „genocid, omor calificat şi rănire gravă, comise în timpul manifestaţiilor din lunile decembrie 2022 şi ianuarie 2023 în regiunile Apurimac, La Libertad, Punon, Junin, Arequipa şi Ayacucho”.
Pe lângă Dina Boluarte mai sunt vizaţi şi ex-presedintele Consiliului de miniştri Pedro Angulo şi fostul ministru de Interne Caesar Cervantes, cei care au făcut parte din guvernul Dine Boluarte între 7 şi 21 decembrie 2022.
În acest context, Peru urmează să primească miercuri o misiune a Comisiei interamericane a drepturilor omului (CIDH), trimisă pentru a ancheta cu privire la manifestaţii şi răspunsul forţelor de ordine.
Stare de urgență în Peru din cauza valului de proteste împotriva noului președinte
Protestele au început pe 7 decembrie 2022, atunci când Pedro Castillo a fost înlăturat şi arestat. Acesta a fost acuzat de tentativa de lovitura de stat pentru că ar fi încercat să dizolve parlamentul care se pregătea să-l demită din funcţie.
În acest timp, cel puţin 40 de persoane şi-au pierdut viaţa şi mai mult de 600 de persoane au fost rănite în timpul protestelor.
Protestatarii au fost supărați pentru înlăturarea liderului de stânga şi au cerut ca Dina Boluarte să demisioneze, urmând să se iniţieze noi alegeri. Au fost deja mutate din 2026 până în aprilie 2024.
Deşi provenită din acelaşi partid de inspiraţie marxistă (Peru Libre) al lui Castillo, Dina Boluarte este considerată de manifestanţi o ‘trădătoare’.
Guvernul peruan încerca marţi să obţină un vot de încredere din partea legislativului (controlat de dreapta), o cerinţă constituţională pentru a putea rămâne în funcţie.
Juliaca, situată în regiunea Puno, la graniță cu Bolivia, a fost un focar de proteste antiguvernamentale.
Vă readucem aminte că şi în Brazilia au loc proteste împotriva preşedintelui. La aproximativ o săptămână de la investirea noului președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lulă da Silva, sute de susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au intrat cu forța în clădirea Congresului, Curtea Supremă și Palatul prezidențial duminică, 8 ianuarie 2023.
S-au înregistrat pagube enorme în Brazilia, după ce protestatarii şi susţinătorii fostului preşedinte al Braziliei au distrus opere de artă unice în lume.
Aşadar, reiterăm faptul ca preşedinta Republicii Peru, Dina Boluarte şi alţi responsabili, acuzaţi de fapte de „genocid” pentru reprimarea manifestaţiilor antiguvernamentale,