Prescurtări în limba engleză pe care ar trebui să le știi: Ce înseamnă ASAP sau DIY?

de: BZI.ro
16:58, 11 ian. 2022

Ți se întâmplă să vezi adesea prescurtări în limba engleză, pe care nu le cunoști? Nu te teme. În articolul de astăzi ți-am pregătit o listă cu cele mai întâlnite prescurtări.

Pentru că toată lumea adoră limbajul codat, abrevierile și acronimele sunt cele mai simple metode pentru a purta o conversație în scris. Fie că te grăbești sau fie că tastezi repede pe un telefon alunecos, prescurtările sunt mereu acolo să îți vină în ajutor. Dar ce te faci când nu reușești să le memorezi? Nicio problemă! Noi suntem aici, pentru a-ți dezvălui înțelesul celor mai frecvente prescurtări din limba engleză și pentru a le memora mai ușor.

Fie că te grăbești sau fie că tastezi repede pe un telefon alunecos, prescurtările sunt mereu acolo să îți vină în ajutor.

Prescurtări în limba engleză folosite în mediul virtual

Rețelele sociale sunt inundate cu prescurtări, care mai de care mai inventive. Și, pentru că ne aflăm în secolul vitezei, oamenii folosesc prescurtări pentru orice. De exemplu, ASAP este prescurtarea de la „as soon as possible”, ceea ce înseamnă „cât mai curând posibil”. Astfel că, dacă primești acest mesaj de la șeful tău, trebuie să știi că acel raport la care lucrezi de zor, trebuie predat urgent.

O altă prescurtare este RSVP, care provine de la “Répondez s’il vous plait”. Această expresie din limba franceză înseamnă „Răspundeți, vă rog”.

Probabil ai auzit în repetate rânduri AM și PM. Acestea înseamnă antemeridian si postmeridian, care se referă la momentele din zi: înainte de miezul zilei și după miezul zilei. De exemplu, 6PM se referă la ora 18:00.

LMK înseamnă „Let me know”. Este ideal de folosit la finalul unui mesaj text, când trebuie să primești un răspuns sau o confirmare.

BRB este prescurtarea de la „Be right back” (= revin imediat). Acest mesaj este utilizat când intervine ceva urgent, care nu suferă amânare. Poate fi vorba despre un apel, o vizită neașteptată sau un eveniment.

Des utilizat este și DOB, care înseamnă „Date of birth”. Chiar dacă sună ca un fel de mâncare rea la gust, DOB se referă la ziua de naștere.

TBA și TBC înseamnă „to be announced” și, respectiv „to be confirmed”. Aceste lucruri ar trebui să te ducă cu gândul la faptul că nimic nu este bătut în cuie.

DIY înseamnă „Do it yourself”. Oamenii folosesc această prescurtare când se referă la lucruri făcute chiar de mâna lor. Poate fi găsit în aproape toate domeniile, de la aparate electronice, la tapițerie și până la renovarea întregii case.

ETA înseamnă „Estimated time of arrival” și este folosit când cineva nu știe, cu certitudine, ora la care ar trebui să ajungă într-un anumit loc.

BRB este prescurtarea de la „Be right back” (= revin imediat).

Ce înseamnă TGIF, aka, LOL sau LMFAO?

TGIF înseamnă „Thank God it’s Friday”, tradus ca „Mulțumesc, Dumnezeule. E vineri”. Acesta poate fi considerat un mesaj al angajaților din întreaga lume. Bine, doar al celor care nu lucrează și în weekend.

Ai auzit de multe ori folosindu-se „aka”. Ei bine, această prescurtare înseamnă „Also known as”, tradus ca „De asemenea, cunoscut ca și…”. Este folosit atunci când oamenii se referă la cineva în alt fel decât la numele său – de exemplu, la o poreclă.

LOL sau lol sunt inițialele din engleză a „laugh(ing) out loud”, care înseamnă râs în hohote. Aceasta expresie a apărut în America pe Usenet, un site care a apărut odată cu internetul. Usenet era un fel de forum sau reddit din zilele noastre, doar că era mult mai greu de folosit.

Prescurtarea LMFAO vine de la expresia Laughing my fucking ass off şi este folosită în general pentru a exprima o criză de râs.

LOL sau lol sunt inițialele din engleză a „laugh(ing) out loud”, care înseamnă râs în hohote.