Preparatul cel mai căutat pentru masa de Revelion datorită unor superstiții care sunt respectate atât de români, cât și de străini
Potrivit tradiției românești sau a altora preluate din țări învecinate, anumite alimente consumate în noaptea dintre ani aduc noroc, fericire și belșug.
În noaptea de Revelion, există o mulțime de superstiții care sunt respectate atât de români, cât și de străini. Printre cele mai populare obiceiuri se numără cele legate de preparatele care sunt așezate pe masă.
Românii consumă anual 140 de mii de tone de peşte
Meniul de Revelion nu este complet fără peşte, iar românii se străduiesc să respecte tradiția, pentru a se asigura că au un an nou lipsit de probleme.
Se spune că cine mănâncă acest preparat, indiferent că e saramură, prăjit în tigaie sau pregătit la cuptor, o să alunece prin necazuri ca peștele prin apă.
Astfel, înainte de anul nou, românii se înghesuie să cumpere pește, iar cei mai bucuroşi sunt comercianţii, pentru că numărul de clienţi ajunge să se dubleze.
Datele arată că românii consumă anual 140 de mii de tone de peşte, cam 8,5 kilograme pe cap de locuitor.
Înainte de noul an, în funcţie de gramaj, peștele poate ajunge și la 120 de lei.
O altă tradiție, inspirată de obiceiurile din Spania și America Latină, presupune consumul a 12 boabe de struguri în momentul trecerii dintre ani, fiecare boabă simbolizând o dorință pentru lunile următoare.
Potrivit acestei superstiții, cei care consumă cele 12 boabe de struguri înainte de miezul nopții vor avea parte de un an nou îmbelșugat și plin de sănătate.