Premiile pentru elevii cu cea mai bună frecvență școlară vor fi eliminate. Regula se aplică din toamnă
Premiile pentru elevii cu cea mai bună frecvență școlară vor fi eliminate. Statutul Elevului 2024 a fost aprobat prin ordinul Ministrului Educației pe 1 august 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Astfel, elevii cu cea mai bună frecvență și cu cele mai bune rezultate dintr-o clasă nu vor mai fi premiați. Regula se aplică din anul școlar 2024-2025.
Premiile pentru elevii cu cea mai bună frecvență școlară vor fi eliminate
Elevii din clasele primare, gimnaziale, liceale, precum și cei din învățământul profesional, cu cea mai bună frecvență școlară, nu vor mai fi premiați. Noul Statul al Elevului nu mai include legea conform căreia elevii care au obținut performanțe la concursuri, festivaluri, expoziții și la alte activități extrașcolare sau s-au remarcat prin fapte de înaltă ținută morală și civică, să fie premiați.
Vechiul Statut prevedea și premii pentru cei care au înregistrat, la nivelul clasei, cea mai bună frecvență pe parcursul anului școlar. În prezent, elevii cu cea mai bună frecvență pe parcursul anului școlar nu se mai află în categoria premiilor.
Elevii care riscă să rămână fără bursă din toamnă
Din anul școlar 2024-2025, elevii vor fi sancționați cu retragerea bursei școlare dacă au abateri disciplinare. Potrivit Ministerului Educației, sancțiunile actualizate (conform Legii 198/2023) în Statutul elevului sunt următoarele: observație individuală/mustrare scrisă; retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul; mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii; exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal; la fiecare 20 de absențe nemotivate pe an școlar din totalul orelor de studiu sau la 20% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută media anuală la purtare cu câte un punct.
O altă schimbare în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție pentru elevii problematici. Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie relocați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie. Rămâne de văzut dacă legea privind sălile de detenție în școală va intra în vigoare din septembrie 2024.
O lege nouă pentru elevi este aceea că o anumită categorie va primi o bursă de reziliență. În anul școlar 2024-2025, peste 160.000 de elevi din mediul preuniversitar vor beneficia de bursă de reziliență, în valoare de 300 de lei. Elevii din mediul preuniversitar, care suferă de afecțiuni oncologice/cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa-numitei „școli din spital” sau „școli la domiciliu”, vor beneficia de burse de reziliență. Bursele de reziliență se vor acorda doar în timpul școlii, iar părinții trebuie să depună o simplă cerere. Pentru a putea obține acești bani de la statul român, elevii trebuie să aibă media generală peste 7, să aibă media 10 la purtare, să aibă cel mult zece absențe nemotivate pe lună, să nu primească bursă de merit și să fie printre primii 30% din clasa lor.