Premierul Poloniei cere intervenția NATO în criza migranților de la granița cu Belarus: Este în joc securitatea Uniunii Europene

de: BZI.ro
14:25, 09 nov. 2021

Mii de migranți au luat cu asalt graniţa dintre Polonie și Belaruz. Polonezii au detaşat armata care păzește trecerea iar premierul țării cere ajutorul şi intervenţia NATO pentru că actuala criză ar putea duce la o problemă de securitate a Uniunii Europene.

Oficialii polonezi au anunțat că Belarusul joacă un joc extrem de iresponsabil şi riscant prin permisiunea migranților de a sta la granița comună.

Premierul Poloniei cere intervenția NATO în griza migranților de la granița cu Belarus

În mai multe mesaje publicate pe reţelele de socializare, premierul Poloniei consideră că intervenţia NATO este esenţială pentru a nu fi pusă în pericol stabilitatea și securitatea întregii Uniuni Europene

”Închiderea frontierei poloneze relevă interesul nostru naţional. Dar astăzi, este în joc stabilitatea şi securitatea întregii Uniuni Europene”, a scris şeful executivului polonez pe Twitter.

Premierul consideră că responsabil de acest lucru este tocmai președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko

”Acest atac hibrid al regimului (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko ne vizează pe toţi. Nu ne vom lăsa intimidaţi şi vom apăra pacea în Europa cu partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Mii de migranți se află la granița dintre Polonia și Belarus, polonezii au mobilizat armata

Polonia, Lituania și Letonia, membre ale UE și NATO, au înregistrat o creștere a numărului de persoane care încearcă să intre ilegal în țările lor din Belarus în ultimele luni. Mulți dintre ei au venit din Orientul Mijlociu și Asia.

Temperaturile peste noapte la graniță au scăzut sub zero și mai mulți migranți au murit deja în ultimele săptămâni. Activiștii spun că migranții – mulți dintre ei tineri, dar și femei și copii – sunt folosiți ca pioni într-un joc politic între Belarus, non-UE, condus de liderul autoritar Alexander Lukașenko, și vecinii săi. Din aceste considerente, Polonia a mobilizat armata la granițele cu Belarus. Aceștia se confruntă și cu o serie de atacuri din partea migranților care au reacționat violent la interdicția polonezilor de a le permite accesul pe teritoriul țării și implicit pe teritoriul Uniunii Europene.

Belarus a trecut prin mai multe proteste de amploare și se confruntă cu sancțiuni din partea Uniunii Europene

Belarus a trecut prin mai multe proteste de amploare după ce au fost lansate acuzații de fraudare a alegerilor. Poliția din Belarus a arestat cel puțin 100 de persoane în capitala Minsk și în alte orașe, deoarece protestele împotriva președintelui Alexander Lukașenko au avut loc pentru un al patrulea weekend consecutiv. Zeci de mii de oameni au sfidat prezenta masivă a organelor legii și s-au adunat în oraș. Ei doresc ca președintele e să demisioneze după realegerea sa de luna trecută, pe fondul acuzațiilor de trucare a votului.

Uniunea Europeană a impus mai multe sancțiuni după ce jurnalistul dizident a fost arestat la bordul unui zbor Ryanair care a fost forțat să aterizeze la Minsk. UE susține că liderul belarus provoacă afluxul de represalii împotriva sancțiunilor blocului. Acesta a impus măsurile după reprimarea de către Lukașenko a protestelor în masă după alegerile prezidențiale de anul trecut