Premierul Nicolae Ciucă: „În acest moment, în România intră gaze pe reţeaua de conducte care aduc gaz din Rusia”
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, răspunzând unei întrebări, că în ţara noastră nu s-a luat încă o decizie privind o eventuală renunţare la gazele ruseşti. „În acest moment, în România intră gaze pe reţeaua de conducte care aduc gaz din Rusia, nu s-a luat încă această decizie”, arată el.
Întrebat dacă România va întrerupe legăturile economice cu Rusia, Ciucă a răspuns:
„România s-a angajat să respecte şi se angajează să respecte toate sancţiunile impuse la nivel internaţional, în conformitate cu deciziile tuturor organismelor din care facem parte”.
Nicolae Ciucă, despre posibilitatea închiderii porturilor românești
Întrebat dacă este posibilă închiderea porturilor româneşti pentru mărfurile ruseşti, el a subliniat: „România va repecta toate deciziile exact aşa cum ne-am asumat”.
„S-au luat decizii şi au fost sancţionate atât companii ruseşti, cât şi persoane din anturajul preşedintelui Putin, toate sunt pe lista de sancţiuni şi România respectă această decizie. Daţi-ne voie să analizăm şi împreună cu celelalte ţări, împreună cu ceilalţi parteneri, se vor lua decizii după ce se va analiza”, a declarat el.
Soluții pregătite pentru criza energetică
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni seară, că va face un anunţ privind pachetul de măsuri sociale pregătit de Executiv, în contextul crizei energetice, după discuţiile pe care ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, le va avea la Bruxelles pe această temă.
„Ministrul de Finanţe a plecat în această seară la Bruxelles, mâine are loc întâlnirea cu ceilalţi miniştri din Uniunea Europeană şi, în funcţie de flexibilizarea despre care s-a vorbit şi s-a discutat şi cu Comisia (n.r. – Europeană), vom anunţa acest pachet de măsuri”, a precizat Ciucă, răspunzând unei întrebări pe această temă, după o şedinţă a coaliţiei de guvernare la Palatul Parlamentului.
Suma care va fi alocată pachetului social
El a adăugat că impactul financiar pentru măsurile sociale, pregătite în contextul crizei energetice, este de aproximativ 3,4% din PIB, „inclusiv bani europeni”.
„În acest moment, din evaluarea pe care o avem, am precizat şi ieri, discutăm de un impact de aproximativ 3,4% din PIB, inclusiv bani europeni, o parte din ei vin din fondurile europene”, a punctat premierul.
În context, el a fost întrebat care este suma care va fi alocată pachetului social din fondurile netrase până acum, Ciucă menţionând că o hotărâre în acest sens va fi luată după decizia finală de la Bruxelles.
„Nu pot să anticipez acum până când nu avem decizia finală de la Bruxelles”, a conchis Ciucă.