Premierul Nicolae Ciucă, despre situația românilor blocați în Maroc din cauza tulpinii Omicron: „Am fost o situație pe care am rezolvat-o foarte repede”

de: Bujor Elena Nicoleta
15:47, 30 nov. 2021

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că situația celor 72 de cetățeni români blocați în Maroc din cauza noii variante Omicron a coronavirusului, a fost rezolvată „foarte repede” de către Guvern.

„Fiecare stat ia deciziile în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice. Eu consider că împreună cu colegii mei din Guvern suntem în măsură şi avem activate toate mecanismele pentru a menţine sub atenţie tot ceea ce se întâmplă. De aceea am şi avut şedinţă CNSU în regim de urgenţă. Încă de dimineaţă, alături de MAE am aflat de închiderea spaţiului aerian al Marocului şi am discutat cu Raed Arafat, cu ministrul de Interne, cu dl Grindeanu, să vedem care sunt posibilităţile să intervenim.

A fost o situaţie pe care am rezolvat-o foarte repede pentru că aveam experienta Africii de Sud. Am decis azi ca cei 72 de cetăţeni români (din Măroc) să poată fi repatriaţi cu o aeronavă Tarom. Am decis să lăsăm astăzi după-amiaza şi mâine să se îndeplinească toate formalităţile şi poimâine dimineaţa aeronava să plece în Măroc şi să îi extragem, să îi aducem pe cetăţenii romani acasă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ședință de urgență privind situația românilor din Maroc

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 30 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 109, cu următoarele prevederi:

1. Aprobarea repatrierii cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinație, iar pentru punerea în executare a acestor prevederi se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competență.

2. Costurile aferente desfășurării activității menționate la pct. 1 să fie asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă.

Peste 70 de români au rămas blocați în Maroc

Noua tulpină a virusului Covid-19, Omicron, continuă să facă ravagii. Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus și înregistrarea unor cazuri cu această mutație, autoritățile din Maroc au hotărât, de la miezul nopții 29/30 noiembrie, să suspende pentru o perioadă de 14 zile zborurile comerciale de pasageri.

„Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite. Situația epidemiologică va fi periodic evaluată de autoritățile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune. Rugăm cetățenii români care se află în Maroc și au dificultăți să revină în țară în perioada imediat următoare să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail (rabat.cons@mae.ro) sau să ne transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactați”, a anunțat Ambasada României în Maroc.

De reamintit faptul că în același context, 39 de români au rămas blocați în Africa de Sud.