Premierul Nicolae Ciucă a numit noi șefi de agenții și secretari de stat

de: Tanase Madalina
22:29, 21 ian. 2022

Premierul Nicolae Ciucă a semnat, vineri, decizii de numire în funcție a unor șefi de agenții și secretari de stat, deciziile fiind publicate în Monitorul Oficial.

Acesta îl înlocuieşte pe Mihai Culeafă, care a fost numit în funcţie în luna noiembrie a anului trecut. Culeafă l-a înlocuit atunci pe Claudiu Daniel Dolot, care a preluat această funcţie la finele lunii februarie 2021.

Horia-Miron Constantinescu a mai deţinut funcţia de preşedinte al ANPC din august 2019 până în noiembrie acelaşi an, când a fost eliberat din funcţie.

Florina-Aurelia Stănculescu, numită preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie

Florina-Aurelia Stănculescu a fost numită în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie printr-o decizie a premierului Nicolae-Ionel Ciucă publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Tot vineri a fost publicată în Monitorul Oficial decizia de numire a lui Florian-Daniel Geantă în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. De asemenea, Pavel-Casian Niţulescu a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Energiei.

Șefii de agenții numiți

Florina-Aurelia Stănculescu – Președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

Florian-Daniel Geantă – Președinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului

Horia-Miron Constantinescu – Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor

Alexandru-Mihai Ghigiu – Președinte, cu rang de secretar de stat, al Institutului Național de Administrație.

Secretarii de stat numiți

Adrian Voican – Ministerul Afacerilor Interne

Dumitru Drăgan (subsecretar de stat) – Ministerul Afacerilor Interne

Bogdan-Mihai Dumea – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Andrei Alexandru – Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării

Tudor Prisecaru- Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării

Janina-Mirela Sitaru – Ministerul Afacerilor Externe

Pavel-Casian Nițulescu – Ministerul Energiei

Alte decizii de vineri

Tot începând de astăzi intră în vigoare și Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În acest sens, Guvernul reintroduce acordarea șomajului tehnic și reglementează noi măsuri de protecție socială pentru angajați, de păstrare a locurilor de muncă și de susținere a unor sectoare economice. Această măsură se aplică în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice din cauza epidemiei de COVID-19.

Au fost adoptate măsuri și în contextul crizei din domeniul energiei

Ordonanța de Urgență a fost completată, în cadrul ședinței, cu unele măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici și instituțiilor publice, în contextul crizei din domeniul energetic.

Astfel, debranșarea de la rețea sau sistarea prestării serviciilor de energie electrică și/sau de gaze naturale corespunzătoare neachitării debitelor restante înregistrate de clienții finali nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data încetării aplicării schemei de sprijin.

Pe perioada aplicării prevederilor actului normativ, emitenții facturilor de energie și/sau gaze naturale întocmite cu încălcarea mecanismele de compensare, sunt obligați să le refacă în maximum 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Facturile refăcute vor fi recalculate și emise fără penalități. De asemenea, se suspendă plata facturilor în curs de recalculare până la emiterea noilor facturi.