Premierul, javra, magnatul și statul subteran
Sunt cuvinte cheie. Care definesc un scandal uriaș. Și oricât de mult sunt incitat să scriu despre fraudarea alegerilor, alegeri pe care președinte Klaus Iohannis le definește drept exemplar de corecte, nu am dreptul să renunț la a dezbate una dintre marile mizerii generate de statul subteran. În epicentru sunt patru personaje de mare notorietate. Victor Ponta, Sebastian Ghiță, Rareș Bogdan și Elena Udrea.
„Vreau să tăvăliți această javră”. Solicitarea vine din partea lui Victor Ponta, premier la acea dată, la scurt timp după ce pierduse alegerile prezidențiale. În anul de grație 2014. Ea îi este adresată lui Sebastian Ghiță. Un mogul de presă. Un important om de afaceri. Omul numărul doi în Comisia parlamentară de supraveghere a Serviciului Român de Informații. Cea vizată este Elena Udrea, și ea piesă grea a statului subteran, aflată la acea dată în continuare, ca și acum de altfel, în grațiile lui Traian Băsescu. A doua victimă vizată era Rareș Bogdan. La acea dată unul dintre cei mai importanți realizatori de televiziune, fan, ca și acum, când este europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL, al președintelui Klaus Iohannis. O corespondență secretă între Ponta și Ghiță pe marginea solicitării prezentate mai sus a fost dezvăluită zilele trecute, prin mijlocirea sau chiar de către Anca Alexandrescu. Un redutabil jurnalist, rătăcit o vreme mult prea îndelungată pe lângă cancelariile premierilor României. Inclusiv în cancelaria lui Victor Ponta, până când viața i-a despărțit.
Am așteptat câteva zile. Cu sufletul la gură. Pentru a vedea dacă cei doi, Victor Ponta și Sebastian Ghiță denunță stenograma corespondenței lor secrete drept un fals. Nu s-a întâmplat așa ceva. Rezultă deci că așa stau lucrurile. Și atunci, pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă statul subteran și cum lucrează el, socotesc că este indispensabil să dezbatem acest caz.
De ce era Rareș Bogdan taxat drept javră de către premierul în funcție, Victor Ponta? Pentru că era cel mai puternic susținător din presă al președintelui Klaus Iohannis. Și, din această poziție de vedetă de presă, investită cu multă autoritate de către telespectatori, Rareș Bogdan și-a permis să devoaleze și să critice o serie de derapaje greve ale premierului de atunci. Care era în același timp și președinte PSD. Omul de presă, care și-a permis acest atac de lezmajestate, urma să fie bălăcărit și tăvălit ca o javră. De către o televiziune concurentă. Al cărei patron era principalul om de casă al lui Victor Ponta. Sebastian Ghiță. Acesta ar fi urmat să dea ordin redacției României TV să dezvăluie la o oră de vârf faptul că, la finalul anului 2014, Rareș Bogdan și-ar fi permis un concediu alături de Elena Udrea în Maldive. Ponta aflase că cei doi urmau să sosească împreună la capătul sejurului, la bordul unei aeronave particulare. O echipă de la România TV urma să-i aștepte la aeroport, să-i filmeze împreună, să ofere opiniei publice știrea și să-l întrebe pe Rareș Bogdan cum de și-a permis un concendiu atât de costisitor lângă Elena Udrea, în condițiile în care reporteri ai postului de televizune rămăseseră cu salariile neplătite. O adevărată lovitură de măciucă.
Interesant ce a urmat. Sebastian Ghiță, fără să știe la acea dată că informația furnizată de premier este un fals, a intuit că acest scenariu este mult prea gogonat pentru a deveni credibil pentru telespectatori. Și a încercat o eschivă. Răspunzându-i tot în scris, în corespondența pe atunci secretă, premierului faptul că o asemenea dezvăluire nu ar fi fost de natură să facă gaură în cer. Pentru că Rareș Bogdan, javra care urma să fie tăvălit, era totuși doar un simplu jurnalist. Concediile acestuia nu erau de natură să stârnească un mare interes public. În plus, despre Elena Udrea se știa la acea dată că stă pe un munte de bani și-și putea permite orice destinație turistică. Până la urmă, cât de costisitoare ca imagine în ceea ce-l privește pe Rareș Bogdan ar fi fost prezența acestuia, care întotdeauna se află în concendii împreună cu soția sa, alături de o persoană excentrică, cum este Elena Udrea? Presupun că aceste raționamente au fost avute în vedere și de către Sebastian Ghiță, atunci când, mai pe față, mai discret, a refuzat să dea curs cererii insistente a premierului Victor Ponta.
Numai că realitatea este cu totul alta. Rareș Bogdan, cel care urma să fie tăvălit ca o javră de către un post concurent de televiziune, nu călătorea într-o aeronavă particulară de lux. Și nici măcar Elena Udrea. Cei doi se aflau împreună într-o cursă obișnuită Tarom. Și nici măcar nu erau împreună. Erau pur și simpli pasageri, care întâmplător au ajuns în aceeași aeronavă. Iar Rareș Bogdan, împreună cu soția sa, nu fuseseră în Maldive. Ei își petrecuseră o parte din sărbătorile de iarnă la Istanbul. Doar Elena Udrea fusese în Maldive. Și s-a întâmplat să schimbe avionul tot la Istanbul. Prin urmare, Victor Ponta punea la cale o făcătură. Dar cum a ajuns să construiască acest scenariu?
Presupun că nu și-a trimis pe urmele celor doi oamenii de încredere, pentru a afla ce fac acești în concediu. Probabil că a primit două informații. Una corectă și una eronată. Informația corectă era că cei doi, Elena Udrea și jurnalistul se aflau în aceeași aeronavă. Informația incorectă era că, în prealabil, ei își petrecuseră concediul împreună în Madive. Aceste informații probabil că veneau de a Silviu Predoiu, șeful spionajului românesc atunci, iar în prezent consilier Pro România. Unde Victor Ponta, fostul agent acoperit SIE, i-a oferit un job. Dar ce semnificație are acest detaliu?
Are. Pentru că, iată, Serviciul de Informații Externe, o instituție extrem de importantă a statului român, care are atribuții bine delimitate de lege, ajunsese să se ocupe de prostii. Să spioneze un om politic și un jurnalist. Să afle cam ce relații personale există între cei doi. Și să raporteze mai departe. Cu scopul bine determinat de a transforma informațiile în arme de luptă politică. Adică să-i pună la dispoziție premierului Victor Ponta un instrument împotriva celor percepuți de acesta drept adversari. Păi cam aceasta este o mostră cât se poate de elocventă a ceea ce înseamnă stat subteran. Un premier al României, desemnat în această poziție în mod constituțional, un deputat parlamentar aflat la conduceea uneia dintre cele mai importante Comisii, unde a fost desemnat tot în mod constituțional, și un serviciu secret, care și el funcționează în baza Constituției, urmau să pună la cale o operație total ilegală, care ar fi condus la compromiterea unor persoane percepute de către Ponta drept inamici, și utilizându-se în acest scop resursele statului român. Statul subteran de aceea se cheamă stat subteran, pentru că funcționează, iată, sub acoperire. Sub o falsă legitimitate.
Acesta a fost și acesta a rămas Victor Ponta. El nu se mai poate schimba. Este un personaj duplicitar. Înrăit în ticăloșii încă de pe vremea când, ofițer SIE acoperit fiind, a fost promovat în mod spectaculos din poziția de simplu procuror la Sectorul 1 București la Parchetul General și apoi trimis în misiune la Parchetul European, unde, sub aparența unui stagiu de practică, l-a spionat pe procurorul șef european, Carla del Ponte, despre care a dat note informative la SIE. Se cuvenea oare ca acest Victor Ponta să iasă președinte al României, indiferent cine ar fi fost contracandidatul său?