Premierul Florin Cîțu se laudă, din nou, cu marea creștere economică din România în pofida faptului că românii vor plăti facturi şi cu 200% mai scumpe
Florin Cîțu nu pierde nicio ocazie să se laude cu marea creștere economică din România. Premierul a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă datele de la INS care, în viziunea lui Florin Cîțu, confirmă marea creștere economică.
Declaraţiile vin la doar o singură zi după ce o asociaţie trăgea un semnal de alarmă referitor la faptul că în piața energiei din România este haos complet iar facturile s-au scumpit şi cu 200%.
Premierul Florin Cîțu se laudă, din nou, cu marea creștere economică din România
În cadrul unei conferinţe de presă susţinuta la Guvern, premierul a oferit publicului datele INS care arată că în România există o creștere economică mare. Premierul consideră că țara o duce bine la nivel european unde nu multe ţări au recuperat aşa cum am recuperat noi. Premierul Florin Cîțu susține că iformațiile de la INS arată foarte clar că economia merge în direcția bună:
„Mă refer la trimestrul II al anului acesta, o creștere economică de 13,6% ceea ce arată că am recuperat și nu știu câte țări din UE au reușit acest lucru, să recuperăm pierderea de anul trecut și să fim peste PIB-ul din 2019”, a declarat Florin Cîțu, precizând că asta înseamnă că România are o capacitate de producție în economie care s-a păstrat după 2020 când a fost un an dur. Avem câteva evoluții pe partea de prețuri, vorbim la energie, vorbim la materiale de construcții și aici a, prezentat câteva soluții în special pentru această iarnă: consumatorul vulnerabil”, a mai precizat premierul.
În piața energiei din România este haos! Românii ar putea reveni la nivelul de trai de acum 10 ani
La polul opus, ceea ce pare să nu vrea să vadă premierul, se află haosul de pe piața energiei din România. Un semnal de alarmă a fost tras de o cunoscută asociaţie care susţine că nivelul de trai din România ar putea reveni la cel de acum 10 ani.
Efectele acestor scumpiri sunt creșteri de preț al mărfurile cuprinse între 25 – 140%, iar sărăcia energetică va crește de la 17,5% la cca 42%. Astfel, conform datelor unui studiu AEI românii se vor întoarce la nivelul de trai de acum 10 ani.
Legea consumatorului vulnerabil, este o măsură neceară, dar infimă față de situația dezastruoasă spre care ne îndreptăm. În acest moment problema principală se găsește la nivelul societăților comerciale, în special la nivelul celor pentru care energia reprezintă o componentă importantă în costul de producție. încheie Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
România este din ce în ce mai dependentă de Rusia la importul de gaze naturale
De altfel, un raport întocmit de Gazprom arată faptul că România a importat extrem de multe gaze naturale. Vorbim, din aceste considerente, de o dependență mai mare față de Rusia. Țara ocupă un loc fruntaș al creșterii la nivel european cu peste 300% în perioada ianuarie- iulie 2021 comparativ cu aceiași perioadă din 2020:
„Livrările noastre au crescut cu precădere în Turcia (cu 203,9%), Germania (cu 42,2%), Italia (cu 16,2%), România (cu 318,3%), Polonia (cu 14,6%), Serbia (cu 118,15), Bulgaria (cu 47%), Franţa (cu 6%) şi Grecia cu (18,8%). Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze a Gazprom a ajuns la 298,2 miliarde de metri cubi în primele şapte luni ale anului, cu 18,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut“, se mai arată în statisticile Gazprom.