Premierul Florin Cîțu, declarații despre tragedia produsă în urma incendiului de la Spitalul din Constanța
Prim-ministrul României, Florin Cîțu, face declarații de presă cu privire la tragedia produsă în urma incendiului izbucnit la Spitalul Clinic de Infecțioase din Constanța. În urma declarației, nu dat voie să i se pună nicio întrebare.
Premierul cere demisia managerului Spitalului din Constanța și a tuturor celor responsabili indiferent de poziția sa.
Florin Cîțu declarații despre incendiul de la spital
Astăzi, 1 octombrie 2021, premierul Florin Cîțu, în cadrul conferinței de presă susținută la ora 16:00, acesta a făcut mai multe declarații despre ancheta spitalului incendiat în relație cu valul patru al pandemiei de Covid-19.
Acesta a afirmat faptul există o presiune imensă pusă pe sistemul sănătății care este suprasolicitat în acest moment.
„În ceea ce privește cauza incendiului nu mă pot pronunţa în acest moment şi vom vedea ce s-a întâmplat. În acest moment este important să vedem care sunt soluţiile pe termen scurt. Este o presiune pusă pe Ministerul Sănătății pe termen scurt şi așteptăm ca această presiune să fie eliberată.
Am pus întrebarea și aștept răspunsul de la specialiști, dacă această tragedie putea fi evitată. Așa cum am spus, am cerut anchetă pentru a vedea responsabilii pentru nepregătirea pentru valul patru. Vom avea rezultatele pe weekend şi le vom publica luni. Deja știm că am intrat în acest val 4 cu număr insuficient de paturi ATI. Ceea ce vedem astăzi este că nici secțiile ATI nu au fost pregătite pentru valul 4. Secţiile ATI nu au fost pregătite pentru valul patru”, a declarat Florin Cîțu.
Florin Cîțu cere demisia responsabililor care nu au pregătit valul patru
Premierul a afirmat faptul că l-a contactat pe primarul din Constanța, cerând să demită managerul Spitalului din Constanța dar și e toți cer care aveau în atribuții valul patru și nu și-au făcut datoria.
„L-am sunat pe domnul primar din Constanța și i-am cerut să o demită din funcție pe doamna manager a Spitalului de Boli Infecțiose din Constanța. Am semnat ordinul de demitere a președintelui ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate), care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare. Era în atribuțiile sale să facă evaluări în ceea ce privește acreditările spitalelor din România. În acest spital din Constanța avem mai multe nereguli pe care le-am descoperit.
Mă aștept la aceeași intransigentă de la Ministerul Sănătății sau orice altă instituție care avea responsabilitatea pregătirea valului 4 și nu a făcut-o. Cei responsabili pentru că nu au pregătit valul patru vor plăti. Indiferent de funcția pe care o dețin acum, ori au deținut-o la ministerul Sănătății”, a afirmat în cadrul conferinței de presă, premierul Florin Cîțu.
Spitalul din Constanța a avut bani dar nu i-a folosit
În ceea ce privește bugetul, Florin Cîțu spune că încă de la începutul anului 2021, au fost alocați suficienți bani, iar Spitalul Clinic de Infecțioase din Constanța a avut alocați suficienți bani dar nu au fost folosiți cum trebuie.
„În spaţiul public se discuta despre buget. Bugetul local pentru Sănătate alocat a fost de 58,3 miliarde iar la rectificare au mai fost adăugate 4,5 miliarde de lei lei. Plus 40 de milioane secţiilor ATI. Asta înseamnă că s-au alocat în acest an 5,7 miliarde de lei în plus față de 2020 și 10 miliarde de lei mai mult ca în 2019.
Au fost alocate 22, 6 miliarde lei pentru criza sanitară, însă au fost folosiți doar 5 milioane anul acesta de către Spitalul din Constanța”, a explicat acesta.
De asemenea, acesta a mai afirmat faptul că Raed Arafat a spus faptul că în 2017, ISU Constanța a informat spitalul în cauză, de reparațiile necesare, însă tot ISU declarară că nu au primit pe birou nicio cerere pentru autorizarea spitalului. În acest context există dosar penal deschis pentru găsirea mai multor nereguli la spital. Ulterior, la finalizarea anchetei se va decide cine va răspunde.