Premierul Florin Cîțu anunţă faptul că medicii nu vor fi obligaţi să se vaccineze împotriva COVID-19 dar vor trebui să suporte cheltuiala pentru teste

de: cristian.george
13:55, 13 iul. 2021

Premierul Florin Cîțu a oferit o declaraţie referitoare la campania de vaccinare în rândul personalului medical din România. Cîțu a menţionat faptul că nu se va introduce obligativitatea unei vaccinări a personalului medical dar că se lucrează la o propunere referior la cei care nu doresc să se vaccineze vor trebui să suporte din propriul buzunar testele anti-COVID-19.

Răspunsul premierului vine în contextul în care la nivel european două state au luat decizia de a obliga medicii de a se vaccina împotriva COVID-19.

România nu va obliga personalul medical să se vaccineze

În pofida deciziei luate de către Franța şi Grecia, România nu va introduce obligativitatea pentru personalul medical de a se vaccina. Totuşi, există o propunere care prevede faptul că, dacă medicii vor refuza vaccinarea, cheltuielile cu testarea va fi suportată din propriul buzunar. În altă ordine de idei se pare că România ar avea cea mai mică rată de infectare din Europa:

„În primul rând, România are astăzi cea mai mică rată de infectare din Europa, deci începem cu partea pozitivă. În ceea ce priveşte vaccinarea în rândul personalului medical, ştiţi foarte bine că există propunerea că să fie testaţi cei care nu vor să se vaccineze şi să plătească pentru teste. Asta este propunerea pe care am făcut-o pentru Ministerul Sănătăţii”, a declarat Florin Cîţu, marţi, la Palatul Victoria.

Ce spun medicii despre valul al patrulea de COVID-19

Există mari îngrijorări la nivel naţional şi mondial despre o posibilă apariţie a valului al patrulea de COVID-19. Altfel spus, medicii ieșeni susţin că România se va confrunta cu apariţia unui nou val de îmbolnăviri. Referitor la dată în care îşi va face simţită prezenţa creșterii infectărilor cu COVID-19, medicul ieșean Radu Crișan susţine că acest lucru se va întâmpla în mai puţin de 2 luni:

Ideea este să identifici repede pacientul infectat, să-l izolezi și să-l pui pe tratament. Trebuie să afli imediat și contacții, pentru a ține sub control situația, astfel încât să împiedici răspândirea. Sunt foarte multe necunoscute, dar dacă este să vorbim despre un val 4, cu siguranță el va exista după perioada de concedii. Prin septembire – octombrie va fi vârful infectărilor. Vom vedea! Această tulpină Delta este o mutație a virusului SARS-CoV-2, care este semnificativ mai contagioasă, pentru că și-a modificat felul în care interacționează cu celulă umană. Noua tulpină este mult mai contagioasă și dă o simptomatologie mai gravă la nivel respirator.

Nivelul de expunere este mult mai scăzut, deci, practic, se apropie foarte mult de virusul gripal. Dacă înainte vorbeam despre măcar 15 minute într-un spațiu neaerisit și fără mască, acum vorbim despre o expunere mult mai ușoară”, a declarat dr. Radu Crișan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.

Declaraţiile specialiştilor români sunt întărite şi de studiile făcute la nivel internaţional, unde deja mai multe state au început să impună restricţii suplimentare. Israelul, un model al vaccinării, a luat decizia de a reintroduce obligativitatea purtării măștii de protecţie în spaţiile publice închise.