Premierii din România, Grecia și Bulgaria vor să lege cele trei țări prin autostrăzi și căi ferate
Premierii din România, Grecia și Bulgaria au semnat luni la Varna o declarație comună prin care arată că vor să lege cele trei țări prin autostrăzi și căi ferate, pentru a crește conectivitatea de transport.
De asemenea, ei au vorbit și despre noi poduri peste Dunăre care să lege România de Bulgaria.
Principalele informații
Principalele informații legate de transport din declarația comună semnată de premierii Marcel Ciolacu, Nikolai Denkov și Kyriakos Mitsotakis:
„Subliniem necesitatea consolidării utilizării căilor de solidaritate UE-Ucraina prin urmărirea unei posibile creșteri a capacității Porturilor Constanța și Sulina, a potențialului transportului pe Dunăre prin asigurarea navigabilității pe tot parcursul anului, precum și prin explorarea implicării porturilor bulgare Varna și Burgas și a porturilor grecești Salonic și Alexandroupolis.
Ne angajăm să construim infrastructură transfrontalieră intermodală peste fluviul Dunărea, inclusiv noi poduri la Giurgiu-Ruse și alte locații, în conformitate și cu standardele europene existente pentru mobilitatea militară.
Importanța din ce în ce mai mare a conectivității multidimensionale între cele trei țări ale noastre, a conectivității interregionale UE, precum și a conectivității în vecinătatea mai largă necesită avansarea în continuare a proiectelor de interes comun pentru a îmbunătăți radical infrastructura transfrontalieră. În plus, am convenit să identificăm și să dezvoltăm noi rute/coridoare pe axa nord-sud care leagă cele trei țări prin noua infrastructură feroviară și de autostrăzi.
Subliniind angajamentul nostru comun privind conectivitatea, am convenit să înființăm un grup de lucru trilateral condus de miniștri relevanți, cu scopul de a pregăti și semna în timp util un memorandum de înțelegere (MOU) privind finanțarea, dezvoltarea, construcția și gestionarea unui coridorul de transport multimodal care leagă Bulgaria, România și Grecia, precum și, în consecință, un acord comun trilateral cuprinzător, bazat pe Memorandumul de înțelegere.
Ținând cont de provocările actuale la adresa securității energetice din regiune și pentru a contribui în continuare la diversificarea rutelor și resurselor de aprovizionare cu energie, suntem de acord să avansăm în continuare în termeni practici Coridorul vertical de gaze. Acest proiect, împreună cu Grecia-Bulgaria Interconnector (IGB) și FSRU din Alexandroupolis, vor contribui semnificativ la diversificarea aprovizionărilor, la securitatea energetică a UE și la independența energetică a regiunii mai extinse, inclusiv a Republicii Moldova și a Ucrainei.”